Home » În Republica Moldova la protest au ieșit fermierii

În Republica Moldova la protest au ieșit fermierii

by Gabriela Taranu

Fermierii continuă să protesteze în Moldova față de „atitudinea neglijentă a structurilor statului față de complexul agroindustrial”, printre revendicări se numără și interzicerea importului de produse agricole din Ucraina. Protestul agricultorilor moldoveni se desfășoară la inițiativa Asociației de ramură „Forța fermierilor”.

Joi, în a doua zi a protestelor, fermierii moldoveni, printre altele, au blocat postul vamal Leușeni. Acțiunile de protest au loc și în raionale Telenești și Rezina din Moldova.

Protestele continuă după ce, pe 7 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a purtat discuții cu premierul moldovean Dorin Recean, dar au rămas nemulțumiți de rezultatele discuției. În cadrul întâlnirii cu premierul, fermierii au remarcat că, din păcate, nici unele dintre cele mai concrete promisiuni făcute de autorități încă din luna martie nu au fost încă îndeplinite. Șeful guvernului moldovean a respins solicitarea fermierilor de a semna un memorandum pentru a răspunde cererilor fermierilor cu termene precise pentru implementarea acestora.

Încă pe 17 mai, organizația a făcut un apel la guvern cu cererea de a lua măsuri până pe 3 iunie pentru a ajuta producătorii agricoli. Fermierii cer, printre altele, să se introducă interdicția importului de produse agricole din Ucraina, obligând portul Giurgiulești să exporte doar produse agricole moldovenești.

Într-un comunicat pentru presă Asociația fermierilor s-a plâns că, la întâlnirea cu șeful guvernului din 7 iunie, au auzit doar promisiuni generale pe o perioadă nedeterminată, în timp ce majoritatea fermierilor sunt pe calea să falimenteze în următoarele două-trei luni. Din acest motiv, în urma negocierilor, fermierii au anunțat mitinguri în 20 de localități din republică, iar dacă autoritățile nu le vor da curs cererilor, fermierii promit că vor organiza un protest în masă la Chișinău.

După cum a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, la primele acțiuni de protest au participat peste 550 de unități de utilaje agricole și peste o mie de fermieri și muncitori agricoli din aproape toate regiunile țării. Aceștia au raportat că pe 7 iunie, fermierii au blocat mai multe rute naționale, precum Căușeni-Ștefan Vodă, Chișinău-Leușeni, Leova-Cantemir, Edineț-Balți și Cahul-Cantemir.

De amintit că în Moldova, fermierii au anunțat proteste încă pe 26 mai.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!