Home » Războiul lasă Ucraina fără faimoșii pepeni verzi și roșii de Herson

Războiul lasă Ucraina fără faimoșii pepeni verzi și roșii de Herson

by Gabriela Taranu

Pepenii verzi și roșiile de Herson dintotdeauna au fost comorile Ucrainei.  Însă după distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovskaya,  pepenii verzi nu mai sunt așteptați pe rafturile magazinelor în viitorul apropiat, deoarece terenurile agricole unde se cultivă aceștia sunt în mare parte inundate. În regiunea Herson, zona teritoriilor inundate din cauza distrugerii hidrocentralei Kakhovskaya a ajuns aproape la 139 de mii de km². Pe malul drept al Niprului, sunt inundate 32 de așezări, 3821 de clădiri de locuit și 14 așezări au fost inundate în partea malului stâng al Niprului a regiunii Herson controltă de armata rusă.

Subminarea centralei hidroelectrice Kakhovskaya a dus la inundații catastrofale în regiunea Herson. Principala „lovitură” a dezastrului a căzut pe malul stâng, iar distrugerea lacului de acumulare va afecta atât producția industrială, cât și agricultura din regiune. Experții nu se încumetă să facă prognoze precise privind perspectivele pentru fermierii din regiunea Herson de a putea restabili producția de legume și fructe în volumele anterioare. În rezultatul dinamitării barajului de la Kakhovsk, 94% din terenurile care erau irigate în zonă au rămas fără apă. Deja în 2024, spun experții, pe locurile terenurilor agricole inundate poate apărea un deșert, iar câmpurile în care se cultivau anterior pepeni, roșii, vinete, ardei și alte legume vor deveni goale.

“Va fi imposibil să se desfășoare agricultura în forma în care era înainte de explozia hidrocentralei. Va fi nevoie de ani și mulți bani pentru refacerea sistemului de irigații”, a declarat Vladislav Balinsky, șeful ONG-ului Green Leaf.

În ceea ce privește prețurile, experții notează că acestea vor fi mari, deoarece cea mai mare parte a recoltei a dispărut. Chiar și anul trecut, înainte de de-ocuparea Hersonului, prețurile în capitala Kiev erau de câteva ori mai mari decât în ​​regiunea în care pepenii verzi erau cultivați – 30-40 grivne per kg, comparativ cu 3-4 grivne în Herson.

Experții avertizează despre eminența uitării gustului roșiilor de Herson. Distrugerea sistemului de irigații din regiune a dus la pierderea a 90% din culturile de tomate de calitate înaltă. Iar refacerea barajului va dura cel puțin 5-10 ani. Regiunea Herson este renumită și pentru alte specii de legume cum ar fi castraveții, ceapa, vinetele, ardeii. Nu e de mirare că una dintre cele mai mari companii ucrainene de procesare a legumelor „Chumak” se află în această zonă. Stepele Herson, unde se cultivau cereale, semințe oleaginoase, pepeni verzi, roșii, ardei, vinete si alte legume, se pot transforma în deșerturi la anul viitor.

Din cauza câmpurilor minate și a inundațiilor actuale, fermierii sunt nevoiți să părăsească regiunea Herson. Solul după dezastru va fi verificat cu atenție pentru conținutul de substanțe periculoase, iar fertilitatea poate fi pur și simplu „spălată” cu apa care se va retrage. Potrivit unor experți pe piața agricolă, recolta actuală de pepeni din zonele inundate este aproape în întregime distrusă, tot ei avertizând că ucrainenii pot uita mult timp gustul pepenilor verzi și roșiilor de Herson, iar cele care se vor regăsi în magazine vor înregistra o creștere dramatică a prețurilor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!