În publicația agenției Bloomberg se precizează că UE are în vedere utilizarea capacităților de depozitare ale Ucrainei unde pot fi stocate rezervele de gaze menite să atenueze creșterea puternică a cererii și a prețurilor în timpul iernii.
La moment, depozitele de gaze din UE sunt deja aproape pline, volumul stocat depășind deja 70%. Se așteaptă ca instalațiile europene de depozitare să își atingă limita de capacitate la începutul lunii septembrie. Inițiativa de a stoca gaze în Ucraina face parte dintr-un efort de a evita panica care a dus la prețuri record și intervenția guvernamentală pe piața gazelor din anul trecut.
“Depozitarea rezervelor de gaze într-o țară care este atacată de rachete și atacuri asupra infrastructurii energetice critice poate părea o idee nesăbuită. Însă capacitatea imensă de stocare și poziția geografică a depozitelor ucrainene, care sunt situate suficient de departe de linia frontului fac ca raportul riscuri-beneficii să fie în favoarea acestei soluții.”, se arată în analiza Bloomberg.
Printre depozitele care sunt luate în considerare se numără subterana de la Bilche-Volitsko-Uherskoe din regiunea Lviv, în care pot fi stocate de patru ori mai mult gaz natural decât cea mai mare instalație de stocare din Germania. Încă un avantaj îl constituie ușurința cu care acest depozit poate fi conectat la rețelele UE, datorită rolului Ucrainei ca rută de tranzit pentru energia rusă timp de decenii.
Depozitele de gaze din Ucraina sunt situate într-o relativă siguranță la o adâncime de 2 kilometri sub pământ, capacitatea lor de stocare ridicăndu-se la peste 30 de miliarde de metri cubi. Compania „Ukrtransgaz” furnizează o treime din această capacitate de utilizare, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din cererea UE înregistrată în al patrulea trimestru al anului trecut.
„Depozitele din Ucraina pot ajuta la echilibrarea cererii și ofertei în a doua jumătate a verii anului 2023, având în vedere conectivitatea lor excelentă la piețele de gaze din UE”, a declarat într-un comunicat compania germană RWE AG, care a folosit în trecut instalațiile de stocare din Ucraina.
După cum a relatat compania ucraineană „Naftogaz” ea este gata să ofere Europei posibilități de stocare a gazelor suficiente pentru depozitarea în subterane a unui volum de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale.