Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a comentat atacul cu rachete pe care Rusia l-a lansat vinerea aceasta asupra mai multor regiuni ucrainene, printre care și capitala Kievul. Este de remarcat faptul că bombardarea Kievului de către armata rusă a fost efectuată în timpul unei vizite în Ucraina a președintelui Africii de Sud, care a adus „planul de pace” la Kiev.
Pe 16 mai, în Ucraina a sosit președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, ca parte a unei misiuni africane. Din delegația africană mai fac parte președinții Zambiei, Senegalului, Comorelor (al căror președinte conduce Uniunea Africană), prim-ministrul Egiptului și ministrului de externe al Ugandei, toți prezenți în capitala ucraineană. Ei intenționează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i prezenta un „plan de pace” african și pentru a-l convinge să înceapă negocierile cu Rusia.
Cu o zi înainte, pe 15 iunie, Ramaphosa a vizitat Varșovia și s-a întâlnit cu președintele polonez, Andrzej Duda. Ulterior, a mers la Kiev ca parte a unei misiuni de menținere a păcii, care include și reprezentanți ai țărilor de pe continentul african care au experimentat îndeaproape consecințele economice negative ale războiului din Ucraina, în special, este vorba despre Africa de Sud, Zambia, Comore, Congo-Brazzaville, Senegal, Uganda și Egipt.
Reamintim că mai devreme Reuters a raportat că „planul de pace” african pentru Ucraina poate include retragerea trupelor ruse și retragerea mandatului de arestare pentru Putin. Jurnaliștii asigură că aceste puncte sunt cuprinse în documentul-cadru, pe care liderii africani l-au adus la Kiev pe 16 iunie, urmând să fie dus și la Sankt Petersburg în următoarele zile.
După cum a anunțat Armata Ucrainei, în dimineața zilei de 16 mai, a fost operat un atac aerian combinat masiv asupra Kievului. Rușii au lansat simultan rachete balistice, de croazieră și UAV-uri. Potrivit relatărilor ucrainene în spațiul aerian din jurul Kievului, forțele și mijloacele de apărare aeriană au descoperit și distrus cu succes 6 rachete balistice „Pumnal”, 6 rachete de croazieră „Caliber” și 2 UAV-uri de recunoaștere. În același timp s-a relatat despre o mare probabilitate de atacuri repetate cu rachete și în viitorul apropiat, iar populația a fost avertizată să nu ignore alertele de raid aerian.
În timpul alertei antiaeriene, o echipă de televiziune Reuters i-a văzut pe liderii africani sosind la Kiev într-un convoi de mașini și ulterior intrând într-un hotel pentru a folosi adăpostul anti-bombe. Potrivit ministrului de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba, Rusia a trimis numărul maxim de rachete în ultimele săptămâni peste Kiev tocmai din cauza vizitei delegației africane.
După cum a scris șeful diplomației ucrainene pe contul său de Twitter, Rusia prin acest atac a vrut să transmită Africii un mesaj că vrea război, nu pace. “Putin construiește încrederea lansând cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni, tocmai în timpul vizitei liderilor africani în capitala noastră. Rachetele rusești sunt un semnal pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace”, a scris Kuleba.
Și Andriy Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a comentat atacul cu rachete a rușilor: „Atacul rusesc cu rachetă a avut loc tocmai când liderii țărilor africane au ajuns în capitală. Putin vrea să demonstreze că este gata să ignore securitatea liderilor statelor străine, este de fapt indiferent, pentru că simte deplină impunitate. Și oricine poate fi în locul liderilor țărilor africane”.
De amintit că Rusia a lansat atacuri cu rachete și în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev, precum și atunci când secretarul general al ONU, António Guterres, a vizitat capitala Ucrainei.