La 19 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a luat, la cererea guvernului țării, decizia finală de revizuire a constituționalității partidului politic Șor. Pentru a adopta acest verdict, Curtea a avut nevoie de zece întâlniri cu o pauză de o lună. În ziua pronunțării sentinței aproximativ o jumătate de mie de susținători ai partidului mazilit au protestat sub ferestrele Curții Constituționale.
Partidul Șor poartă numele liderului său, oligarhul Ilan Shor, care a fost condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, după ce a reușit să fugă din țară. În iunie 2019, partidul lui Vladimir Plahotniuc, care era numit „stăpânul Moldovei”, a pierdut puterea, iar acesta a părăsit de urgență țara. În urma lui, Ilan Shor, care este cetățean al Israelului prin naștere, s-a grăbit să fugă și el din Moldova prin Transnistria separatistă. Din acel moment Șor comunică cu asociații săi prin intermediul rețelelor de socializare folosind mesaje video. În ele, nu ascunde faptul că și-a stabilit ca scop răsturnarea guvernului pro-european al Moldovei prin proteste de stradă.
Ilan Șor a devenit un om de afaceri proeminent la vârsta de 18 ani. După moartea tatălui său în 2005, el a moștenit Șor Holding și legături în conducerea politică a țării. Șase ani mai târziu, după cum au aflat jurnaliștii de investigație independenți, sub auspiciile lui Vladimir Plahotniuc, Șor a luat parte la operațiunea Laundromat, o schemă de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile din Moldova. Și în mai 2015, a fost deja reținut pentru implicarea sa în furtul a unui miliard de dolari din băncile moldovenești.
Judecătorii Curții Constituționale au decis că partidul Șor a acționat contrar principiilor statului de drept și a amenințat suveranitatea și independența țării – exact aceasta este formularea conținută în documentul depus la Curtea Constituțională de Guvern moldovean încă din noiembrie 2022. Partidul Șor a fost acuzat nu doar de finanțare ilegală, dar și de activități în interesul Rusiei.
Este pentru prima dată în istoria politică a Republicii Moldovei când s-a luat decizia judecătorească despre interzicerea activității unui partid. După părerea unor experți, interzicerea unui partid este o măsură extremă care ar fi incontestabilă într-o țară cu o democrație înrădăcinată, dar în Moldova starea incipientă a democrației imprimă inevitabil acestei decizii elementul de oportunitate politică.
Totuși, aceiași experți vorbesc că formațiunea Șor nu a fost atât un partid politic, cât o tehnologie de rezolvare a problemelor politice pentru bani. Această formațiune nu a avut niciodată ideologie sau doctrină, liderii ei fiind acuzați că au împărțit bani furați din fonduri publice și au cumpărat voturi.
Primul dosar penal împotriva partidului Șor – despre finanțare ilegală – a fost deschis în iulie 2022. Potrivit materialelor anchetei, formațiunea politică a cheltuit atunci peste 600 de mii de euro pentru nevoile sale doar în prima jumătate a anului, iar în documentele de cheltuieli depuse oficial, suma a fost de șaizeci de ori mai mică.
Din 18 septembrie anul trecut, partidul a început să aducă în fiecare duminică mii de manifestanți la proteste din centrul Chișinăului. La manifestații au fost aduși oameni din toată Moldova, iar protestatarii nu au ascuns faptul că au fost plătiți pentru asta. Protestele au durat șase luni, până când pe 11 martie anul acesta, poliția a reținut un grup de 25 de persoane care plănuiau să organizeze revolte menite să destabilizeze situația politică din Republica Moldova.
După părerea experților, interzicerea partidului Șor va aduce la un câștig politic pe termen scurt partidului pro-european de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS), datorită distrugerii brandului politic Șor, devenit un fenomen în Moldova. Dar dispariția acestui brand nu rezolvă multiplele probleme cu care se confruntă societatea moldovenească și pe care opoziția politică le va folosi în propriul beneficiu electoral, fiind deja eliberată de asocierea stânjenitoare cu reputația pătată a oligarhului Șor.