În Senatul SUA s-a propus o rezoluție prin care orice acțiune a Rusiei, Belarusului „sau ale marionetelor lor”, care conduc la o contaminare radioactivă a teritoriului aliaților, să fie considerată ca un atac la adresa NATO. Proiectul de lege a fost prezentat de senatorul republican Lindsey Graham și de democratul Richard Blumenthal.
Aceștia notează că au fost îndemnați să prezinte rezoluția prin desfășurarea anunțată de Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus. Senatorii au subliniat că acesta este primul precedent de la prăbușirea URSS, când Rusia și-a mutat armele nucleare în afara granițelor, respectiv creând prin aceasta o amenințare serioasă la adresa securității globale pe fundalul războiului din Ucraina.
De asemenea, din text reiese clar că al doilea motiv este situația imprevizibilă de la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul forțelor de ocupație ale Federației Ruse.
Graham și Blumenthal propun ca orice utilizare de către Federația Rusă, Belarus „sau marionetele lor” a armelor nucleare tactice, sau distrugerea unei instalații nucleare, care va duce la pătrunderea de elemente radioactive pe teritoriul țărilor membre NATO și va provoca prejudicii, să fie considerat un atac la adresa Alianței și un motiv pentru invocarea articolului 5 al acordului NATO.
“Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare este reală. Cea mai bună modalitate de a limita această amenințare este să se clarifice Rusiei lui Putin ce se va întâmpla dacă armele nucleare vor fi folosite. Mesajul nostru este către anturajul lui Putin. Dacă recurgeți la armele nucleare, vă puteți aștepta la o reacție serioasă a NATO. Veți fi în război cu NATO”, a spus Graham.
„Scopul acestei rezoluții este de a trimite un semnal lui Vladimir Putin și armatei sale că vor fi distruși dacă vor folosi arme nucleare tactice sau dacă vor distruge centrala nucleară în așa fel încât să reprezinte o amenințare pentru cei mai apropiați membri NATO… trupele (lui Putin) riscă să fie complet distruse de forțele NATO dacă sunt atât de iresponsabili și iraționali încât folosesc arme nucleare tactice”, a spus senatorul Blumenthal.
Senatorii sugerează administrației Biden să organizeze consultări cu liderii altor țări aliate și cu partenerii europeni și să ia în considerare acțiuni pentru a minimiza amenințarea la adresa civililor, pregătind un răspuns diplomatic și militar „proporțional cu situația”.
Reamintim, săptămâna trecută Putin a spus că primele arme nucleare tactice rusești sunt deja pe teritoriul Belarusului, iar transferul va fi finalizat înainte de sfârșitul anului.
Președintele SUA a catalogat aceste declarații ca „absolut iresponsabile”. Joe Biden a mai spus că consideră reală amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către Rusia.
Joi, președintele Volodymyr Zelensky a declarat că Rusia, potrivit informațiilor, probabil se pregătește să comită un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie, care ar putea duce la eliberarea de radiații.