Home » Rebeliune militară în Rusia. Tronul lui Putin se clatină

Rebeliune militară în Rusia. Tronul lui Putin se clatină

by Gabriela Taranu

În noaptea de 24 iunie, agențiile de presă internaționale au relatat despre o rebeliune militară din Rusia, provocată de mercenarii companii militare private Wagner, proprietarul căreia, Evgheni Prigojin, de mult timp se găsește într-o dispută conflictuală cu Ministerul rus al Apărării.  În această noapte acest conflict a escaladat într-o confruntare militară directă.

Ostilitățile au început după declarația liderului grupului  Wagner, Evgheni Prigojin, că unitățile armatei regulate ruse au lansat un atac cu rachete asupra taberelor mercenarilor situate în regiunea Rostov. Potrivit acestuia, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a zburat la Rostov, unde a efectuat personal o operațiune de distrugere a mercenarilor. Ca răspuns, 25.000 de mercenari ai lui Prigojin au purces la „restabilirea justiției”. În același timp, Prigojin a cerut ca acțiunile Wagner să nu fie interpretate drept „lovitură de stat militară”. Prigojin a adăugat că Șoigu a fugit cu lașitate din Rostov și „această creatură va fi oprită”. Ministerul Apărării al Federației Ruse a numit informația difuzată de Prigojin drept provocare.

Într-un video difuzat presei, Prigojin susține că a preluat controlul asupra instalațiilor militare din Rostov-pe-Don, în special asupra aerodromului din localitate. Tot el a afirmat, că mercenarii săi se îndreaptă spre Moscova și că ei au doborât deja trei elicoptere ale armatei rusești, care i-au atacat.

În într-un discurs televizat, președintele Putin a condamnat acțiunile grupului Wagner, calificându-le ca rebeliune militară și posibil declanșator al războiului civil. În continuare, la Moscova și încă în câteva regiuni oficialitățile ruse au introdus regimul de operațiuni antiteroriste.

După relatările agențiilor de informații britanice, unitățile Wagner cu adevărat se îndreaptă spre Moscova, iar problema cheie în această situație o constituie loialitatea forțelor de securitate guvernamentale. Factorul decisiv, spun analiștii, va fi dacă forțele de securitate ruse, în special Garda Națională, rămân loiale Kremlinului.

La rândul său, serviciile secrete britanice au numit evenimentele din Rusia din ultimele 24 de ore ca cea mai serioasă provocare pentru statul rus în perioada de vreme după prăbușirea URSS. “În Rostov-pe-Don, Wagner a preluat aproape sigur controlul asupra punctelor cheie ale orașului, inclusiv asupra cartierului general din care este condusă operațiunea militară împotriva Ucrainei. Alte unități Wagner se deplasează spre nord prin regiunea Voronej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova. Deoarece există foarte puține dovezi ale ciocnirilor între „Wagner” și forțele de securitate ruse, se presupune că unii factori de decizie  au rămas în mod clar pasivi și au luat în tăcere partea „wagneriților”, precizează serviciile de informații britanice.

Reacția mercenarilor Wagner la acuzațiile lui Putin din discursul său de dimineață, în care i-a acuzat de trădare, a fost una virulentă. Într-o postare pe un cont Telegram, aceștia au transmis un mesaj scurt în care spun că dictatorul de la Kremlin a făcut o alegere greșită și au amenințat că vor continua rebeliunea până la înlăturarea puterii de la Kremlin. „A luat o decizie greșită. Păcat pentru el. Vom avea un nou președinte în curând”, este mesajul care a apărut pe un cont Telegram gestionat de grupul Wagner.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!