Puciul Wagner condus de Evgheni Prigojin, un fost interlop cu ani grei de pușcărie în biografie, a dat cea mai mare lovitură autorității președintelui Vladimir Putin din toți cei 24 de ani în care acesta a stat la putere. Potrivit Bloomberg, citând persoane din interior și apropiați conducerii de la Moscova, elitele ruse au fost șocate de evenimentele care s-au petrecut vineri și sâmbătă și au început să se îndoiască de controlul lui Putin asupra situației din Rusia.
Evgheni Prigojin, numit bucătarul lui Putin, bucurându-se de susținerea liderului rus, și-a extins PMC Wagner – o companie militară privată, prin a aduna până la 50.000 de mercenari din rândul deținuților din închisori și colonii și luptând pe cele mai grele segmente ale frontului din Ucraina.
Devenit un oligarh rus cu actele în regulă, Evgheni Prigojin a început să demonstreze ambiții politice pe filiera patriotardă, începând o campanie împotriva conducerii Ministerului de Apărare rus. El a reușit să obțină sprijinul unor „șoimi” influenți și al unui număr de membri ai „partidei de război” din cadrul elitelor ruse, iar după o serie de acuzații la adresa Ministerului Apărării și a dezvăluirilor realităților de pe front, contrare miturilor propagandei de stat ruse, a ajuns la inimile oamenilor din Rusia profundă și a intrat în top 5 a încrederii în rândul cetățenilor ruși.
Potrivit unor relatări de presă, Putin a fost avertizat în mod repetat că Prigojin, în vârstă de 62 de ani, care a creat cea mai mare armată privată din țară, ar putea muta coloane de echipamente și luptători înarmați spre Moscova. Dar președintele rus a ignorat toate aceste semnale și a permis lui Wagner să mărșăluiască prin țară, să preia controlul asupra două orașe, fiecare cu peste un milion de locuitori și să se apropie atât de mult de capitală, încât autoritățile au fost nevoite să ridice tancuri și avioane pentru a-l opri.
În timp ce Prigojin trezea îngrijorare printre oamenii apropiați lui Putin, președintele a respins toate avertismentele, spun sursele Bloomberg. Potrivit acestora, Putin nu a luat măsuri în timp util pentru a-l calma pe Prigojin, ceea ce a dus la criză. Când autoritățile au cerut tuturor luptătorilor Wagner să semneze un contract cu Ministerul Apărării înainte de 1 iulie, Prigojin, obișnuit să se ocupe de problemele sale prin utilizarea forței, și-a ridicat efectivul, cerând demisia conducerii Ministerului de Apărare și o audiență la Kremlin, scrie Bloomberg.
Cel mai longeviv lider al Rusiei de la Iosif Stalin, Putin s-a trezit cu o provocare fără precedent în cariera sa politică. Pe fundalul îngrijorărilor în rândul elitelor cu privire la războiul din Ucraina, care s-a transformat într-un masacru sângeros cu zeci de mii de victime în loc de un blitzkrieg victorios, autoritatea lui Putin de lider incontestabil este pusă la gravă încercarea de rebeliunea Wagner, inclusiv compromițând perspectiva realegerii lui pentru un al cincilea mandat, astfel încât acesta să poată rămâne la putere până în 2030.
Și deși tentativa loviturii de stat a lui Prigojin, la prima vedere, nu și-a atins obiectivele, el însuși a dispărut din vizorul media și, potrivit Kremlinului, „va merge în Belarus”, rezultatul crizei va fi, potrivit evaluărilor a unuia dintre serviciile europene de informații, că atât Rusia, cât și Putin vor deveni mai slabi.
După părerea a tot mai mulți experți, ceea ce s-a întâmplat în cazul Wagner, este cea mai mare înfrângere a lui Putin din întreaga sa carieră politică, iar rebeliunea Prigojin a arătat cât de fragil este regimul politic rus în realitate.