Home » Ungaria blochează înarmarea Ucrainei din fondul UE

Ungaria blochează înarmarea Ucrainei din fondul UE

by Gabriela Taranu

Guvernul Ungariei nu a susținut alocarea a 500 de milioane de euro din fondul UE, care ajută Ucraina cu arme. Potrivit Reuters, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a susținut luni o conferință de presă în care a declarat că Ungaria nu susține alocarea unei alte tranșe în valoare de 500 de milioane de euro din Fondul european de pace a statelor membre UE, pe motiv că Ucraina a inclus banca OTP ungară pe lista „sponsorilor de război”. Însă acesta a mai adăugat că „suntem gata să ne răzgândim dacă ucrainenii pun capăt statutului fără sens, înșelător, când OTP, cea mai mare bancă maghiară, se află pe lista sponsorilor internaționali ai războiului”.

Amintim că în luna mai, Ungaria a blocat deja alocarea acestei tranșe a statelor membre UE, invocând aceeași problemă.

Fondul european pentru pace, lansat în 2021, este un instrument extrabugetar care vizează sporirea capacității UE de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a spori securitatea internațională.

Luni, Consiliul UE a decis majorarea cu 3,5 miliarde de euro limita superioară a finanțării Fondului European de Pace, din care țărilor membre le sunt plătite despăgubiri pentru armele transferate Ucrainei.

Miniștrii UE au aprobat decizia de majorare a volumului fondului după ce reprezentanții permanenți ai statelor membre au convenit miercuri asupra demersului corespunzător.

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a Ucrainei a enumerat Banca OTP din Ungaria drept „sponsor de război” internațional la începutul lunii mai. Decizia a fost explicată prin poziția conducerii băncii de a continua operațiunile în Rusia și recunoașterea efectivă a înființării așa-numitelor „republici populare” Donețk și Lugansk.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!