Home » Pericol de deflagrație nucleară la Zaporojie

Pericol de deflagrație nucleară la Zaporojie

by Gabriela Taranu

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat la emisiunea Radio Liberty că, în lumea civilizată, un posibil atac terorist al Rusiei la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de armata rusă, va fi privit drept „folosirea armelor nucleare împotriva populației civile”. După cum a subliniat oficialul de la Kiev: „Însuși faptul că acești teroriști comit un astfel de atac terorist la o instalație nucleară va fi considerat de toate țările civilizate drept utilizare a armelor nucleare împotriva populației civile. Prin urmare, vom observa cu mare atenție, dacă Doamne ferește se întâmplă asta, care va fi reacția lumii la aceste evenimente”.

În acest context Danilov a adăugat, că reacția comunității internaționale la explozia hidrocentralei Kakhovskaya „nu a corespuns cu gravitatea atacului terorist la care a fost supusă Ucraina”. Potrivit acestuia, Ucraina face acum „tot ce este posibil și imposibil” pentru a preveni producerea unui atac terorist la centrala nucleară, dar ea este acum „în mâinile teroriștilor”.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei  a sugerat, că unii dintre partenerii occidentali explică acum Rusiei că acest lucru nu ar trebui făcut, deoarece consecințele ar fi „absolut catastrofale pentru Federația Rusă”.

Comentând probabilitatea unui atac terorist al rușilor la centrala de la Zaporojie, Danilov a remarcat că este dificil de spus acum pentru că „acești oameni nu sunt previzibili, ei acționează în afara oricăror norme și reguli ale comunității internaționale”.

Danilov a amintit că, după informațiile despre un posibil atac terorist în Ucraina, s-au făcut mare exerciții și a fost un antrenament de proporții. „Avem protocoalele noastre, planurile noastre, cum ar trebui să acționăm. Acum au fost exerciții mari, a avut loc și un mare antrenament ale forțelor noastre de apărare civilă cu perspectiva dacă acest act terorist ar putea avea loc din partea Federației Ruse”, a spus Danilov.

Potrivit experților, în cazul unei explozii a centralei nucleare din Zaporojie, radiațiile s-ar putea răspândi pe o suprafață de 2 milioane de km. pătrați, iar zona de excludere poate ajunge la 30 de mii de km. pătrați.  Având în vedere locul în care se află centrala nucleară, această poluare poate afecta un teritoriu mare din Ucraina, Rusia, precum și Georgia, Turcia, România Bulgaria și alte state mai îndepărtate, iar vânturile pot transporta radiații prin toată Europa.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!