Home » O viziune rusă asupra condițiilor de pace în Ucraina

O viziune rusă asupra condițiilor de pace în Ucraina

by Gabriela Taranu

Dmitri Medvedev, fostul Președinte al Federației Ruse, a amenințat Occidentul cu o apocalipsă nucleară pentru că refuză să negocieze „în mod rezonabil” cu privire la Ucraina. O apocalipsă nucleară „nu este doar posibilă, ci și destul de probabilă” – poate fi una dintre modalitățile de rezolvare a confruntării actuale, a scris Medvedev într-un articol pentru Rossiyskaya Gazeta.

Rusia și Occidentul trebuie să cadă de acord asupra conflictului din cauza Ucrainei, pentru că altfel părțile vor trebui să se autonimicească într-un război nuclear, a declarat actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Potrivit lui, există două motive pentru aceasta. În primul rând, „oponenții noștri au decis să învingă cu adevărat cea mai mare putere nucleară, Rusia” și, în al doilea rând, „armele nucleare au fost deja folosite și se cunoaște de cine și unde, ceea ce înseamnă că nu există niciun tabu în această privință!”

Al treilea război mondial poate deveni o modalitate de a rezolva conflictul actual, dar în acest caz „pur și simplu nu vor exista câștigători”, a declarat Medvedev. „La urma urmei, este imposibil să considerăm ca o victorie obținută în lumea în care a venit iarna nucleară, marele orașe zac în ruine, nu există electricitate din cauza impulsului electromagnetic transcendent și un număr imens de oameni au murit din cauza radiației penetrante și a  contaminării radioactive de durată, unde domnesc epidemiile teribile și foametea”, a descris el consecințele unui război nuclear.

Alternativa la acest scenariu este să „găsești cele mai grele compromisuri pe termen lung”. „Cel mai probabil, acest lucru va dura ani, posibil decenii. Dar cu siguranță este mai bine decât să renunți la toate în ziua Apocalipsei”, a punctat vicepreședintele Consiliului de Securitate rus.

Potrivit acestuia, partea rusă este pregătită să caute „compromisuri rezonabile”, dar ținând cont de interesele sale „în măsura maximă”. În special, „nu ar trebui să existe nicio anti-Rusie”, iar Europa ar trebui să interzică legal „regimul nazist de la Kiev”, scrie Medvedev.

„Ce îl va înlocui, nu știm, precum și ce va rămâne din fosta Ucraina. Dar Occidentul va trebui să accepte acest lucru dacă nu dorește un sfârșit apocaliptic al civilizației noastre”, a subliniat vicepreședintele Consiliului de Securitate.

De asemenea, demnitarul rus nu a exclus o „restructurare atentă” a ONU, care este posibilă „doar cu respectarea deplină a drepturilor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate”. În același timp, Medvedev a recunoscut că „nu este un optimist” și nu este sigur că se va putea „lua calea compromisului” cu Occidentul.

„Viața, de fapt, este un lucru foarte simplu și o persoană trebuie să depună multe eforturi pentru a o strica”, l-a citat Medvedev pe marele scriitor rus Anton Cehov la sfârșitul interviului.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!