Serviciile de informații din Marea Britanie au raportat că, pentru a limita contraofensiva Armatei ucrainene, Rusia a reunit formațiuni militare din toată țara. Potrivit „European Truth”, acest lucru se precizează în analiza de informații a Ministerului britanic al Apărării din 6 iulie, publicată pe Twitter.
Potrivit informațiilor britanicilor, în regiunea Zaporojie operează Armata 58 Combinată a Federației Ruse, care de obicei este responsabilă pentru securitatea regiunii din Caucaz. În zona Velika Novoselka, în regiunea Donețk, pozițiile sunt deținute de Armata a 5-a combinată de pușcași marini. Această unitate militară a Federației Ruse este permanent dislocată în Orientul Îndepărtat și este predestinată misiunii de contraacțiune împotriva Chinei. În jurul Bakhmutului, apărarea este acum dominată de forțele aeriene, care sunt de obicei desfășurate în vestul Rusiei și acționează ca o forță de reacție rapidă de elită în cazul unor tensiuni cu NATO.
Și amiralul american Rob Bauer, președintele comitetului militar NATO, a declarat că războiul din Ucraina a lovit puternic forțele terestre ruse, dar, totuși, Marina și Forțele Aeriene ale acesteia își păstrează forma. Cu toate acestea, acum atenția Rusiei se concentrează asupra Ucrainei, „94% din forțele terestre sunt implicate în război și nu există prea multe oportunități de a înfrunta NATO”, a remarcat Bauer.
După datele Pentagonului de la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, din 544 de batalioane ale forțelor terestre rusești, 527 au fost trimise la război, iar 474 dintre ele se aflau deja în Ucraina. Totodată, din aceste 474 batalioane, 23% erau considerate de specialiștii americani „incompetente”, sau 43% dintre cei care se aflau în prima linie în acel moment. Pentagonul a numit aproape jumătate dintre unitățile ruse de pe frontul ucrainean „pregătiți pentru necombatere”.
Dar de atunci, cu excepția bătăliei sângeroase de la Bakhmut, unitățile ruse s-au pregătit pentru apărare și acum opun rezistență serioasă trupelor ucrainene care caută lacune în linia defensivă rusă pentru a dezvolta o contraofensivă și a elibera teritoriile ocupate. Deși Rusia nu mai are acum practic nicio rezervă serioasă pentru a reînnoi unitățile de pe frontul ucrainean și cu atât mai mult pentru acțiuni agresive în alte direcții, NATO crede că Rusia își va putea reface forțele militare. „Vom continua să-i considerăm o amenințare serioasă – pe mare și mai ales în aer, precum și în spațiu <…> ca să nu mai vorbim de armele nucleare”, a subliniat amiralul Bauer, tot el adăugând, că deși armata rusă a suferit pierderi masive de atunci, „nu trebuie să subestimăm niciodată rușii și capacitatea lor de a se recupera”.
Pentru a contracara amenințarea rusă, NATO își va crește forța de reacție rapidă de la 40.000 la peste 300.000, a declarat recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La summitul de la Vilnius din 11-12 iulie va fi adoptat un nou concept de securitate, în care Rusia va fi recunoscută drept una dintre amenințările semnificative la adresa țărilor NATO.
Între timp, nereușitele în războiul din Ucraina care au provocat extinderea și consolidarea NATO, îi obligă pe reprezentanții conducerii ruse să renunțe la unele dintre pretențiile lor față de alianță. Mai mulți analiști politici au atras atenția asupra faptului, că adjunctul Președintelui Consiliului de Securitate rus Dmitri Medvedev, nu a inclus în articolul său mult citat din Rossiyskaya Gazeta, cererea de mutare a infrastructurii militare a blocului la granițele din 1997. A fost una dintre principalele prevederi ale ultimatumului pe care Rusia l-a prezentat țărilor occidentale cu câteva săptămâni înainte de începerea razboiului din Ucraina.