Home » Lituania, Polonia și Letonia avertizează NATO cu privire la amenințarea venită din Belarus

Lituania, Polonia și Letonia avertizează NATO cu privire la amenințarea venită din Belarus

by Gabriela Taranu

Anticipând discuțiile la summitul NATO de la Vilnius, președintele lituanian Gitanas Nauseda, împreună cu omologii săi, cel polonez și leton Andrzej Duda și Egils Levits, au scris o scrisoare secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând despre amenințarea provenită din Belarus. Scrisoarea a fost vehiculată de serviciul de presă al președintelui lituanian, transmite European Pravda.

În scrisoare, cei trei lideri spun că cooperarea dintre Moscova și Minsk subminează securitatea regiunii și a întregului spațiu euro-atlantic. Președinții notează că Rusia folosește teritoriul Belarusului și resursele sale pentru războiul său agresiv împotriva Ucrainei, ceea ce indică integrarea militară tot mai strânsă între cele două țări.

Manifestarea recentă a acestei amenințări o constituie „desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Acesta este un pas escalator în contextul războiului din Ucraina și o amenințare directă la adresa securității comunității noastre. Aceasta este o altă încălcare flagrantă a Acordului cadru NATO – Rusia, fiind o dovadă vie că acest document nu mai este valabil”, se spune în scrisoare.

Nauseda, Duda și Levits avertizează, de asemenea, că relocarea mercenarilor ruși Wagner și a liderului lor Yevgeny Prigojin în Belarus „va prezenta riscuri pentru stabilitatea politică în Belarus și, ca urmare, o potențială pierdere a controlului armelor convenționale și nucleare”.

Președinții mai notează că prezența „wagneriților” poate obliga Belarus să reia provocările cu migranții la granițele UE. “Astăzi, în ajunul summitului NATO de la Vilnius, avem nevoie de solidaritate și unitate pentru a contracara toate amenințările în conformitate cu principiul 360 de grade, inclusiv pe cele care au apărut ca urmare a evenimentelor recente din Belarus. Trebuie să arătăm Rusiei că pe toate le vedem și le înțelegem și că suntem gata să folosim toate mijloacele posibile pentru a le contracara”, se spune în scrisoare.

Amintim, că prin acord cu președintele Belarus Lukașenko, după rebeliunea din Rusia, Prigojin – șeful Wagner a plecat împreună cu un grup numeros de mercenari participanți la acțiunea de rebeliune militară pe teritoriul Rusiei, în Belarus.

Ca răspuns la desfășurarea militanților companiei militare private Wagner în Belarus, miniștrii de externe ai celor două țări baltice au cerut NATO să-și consolideze frontierele de est, iar președintele polonez Andrzej Duda a spus că relocarea grupului Wagner în Belarus este un semnal foarte negativ pentru țara sa.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!