Summitul NATO de la Vilnius este în plină desfășurare și pe bună dreptate poate fi numit summit-ul partenerilor Ucrainei. Și Ucraina participă la ea ca țară care are dreptul de a intra în alianță. Indiferent când și cum se termină războiul, Ucraina a devenit deja, de fapt, parte a sistemului de securitate NATO. Dispune de arme NATO, trupele sale se antrenează conform standardelor NATO și coordonează politica militară cu NATO. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că drumul Ucrainei către NATO va fi scurt, într-o etapă, nu două – dar este gata alianța să treacă rapid pe această cale?
Deocamdată, summitul NATO de la Vilnius, pe 11 iulie, a adoptat un pachet de trei elemente de decizii cu privire la Ucraina, un plan din trei măsuri, care ar trebui să „apropie Ucraina” de alianță. „Acesta este un pachet serios pentru Ucraina, o cale clară către aderarea la NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.
„Viitorul Ucrainei este în NATO”, se arată în comunicatul alianței. A fost reafirmat angajamentul de a accepta Ucraina în rândurile oraganizației, făcut încă în 2008 la București. Operațional și politic, Ucraina este deja în mare măsură integrată, iar alianța o va sprijini în reformarea drumului către aderarea cu drepturi depline. „Vom fi gata să invităm Ucraina [să se alăture alianței] când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, se arată în comunicat.
Membrii Alianței „au confirmat încă o dată că Ucraina va deveni membră a NATO” și au fost de acord:
cu eliminarea pentru Ucraina a cerinței de a furniza un „Plan de acțiune de membru” în alianță pentru a accelera procedura de aderare la bloc;
să adopte un program de asistență multianual pentru a accelera tranziția forțelor armate ucrainene de la standardele epocii sovietice la standardele NATO și pentru a ajuta la reconstruirea sectorului ucrainean de securitate și apărare;
crearea unui Consiliu NATO-Ucraina, a cărui primă ședință va avea loc miercuri la Vilnius, cu participarea președintelui Volodymyr Zelensky.
Fraza despre necesitatea îndeplinirii unor condiții suplimentare (la Kiev s-au familiarizat cu proiectul de comunicat) și lipsa unor termene specifice pentru admiterea Ucrainei în NATO, au provocat nemulțumirea lui Zelensky. „Apreciem aliații noștri, dar și Ucraina merită respect”, a scris el pe Twitter. – Este fără precedent și absurd când nu este stabilit nici un interval de timp pentru invitația sau aderarea Ucrainei. Și, în același timp, chiar și pentru invitația Ucrainei la Alianță , se adaugă cuvinte vagi despre „condiții”.
Dar o promisiune prea specificată de admitere a Ucrainei în NATO, potrivit unor membri ai blocului, le va limita libertatea de manevră în viitoarele negocieri cu Kremlinul privind un acord de pace, a declarat un oficial al alianței pentru Bloomberg.
Și alți participanți la summit au vorbit despre Ucraina. Premierul estonian Kaja Kallas a spus că înțelege dezamăgirea părții ucrainene față de deciziile summitului NATO de la Vilnius, dar a subliniat că acest subiect este luat „foarte în serios” în calcul de Alianță. Prim-ministrul estonian a remarcat că disputele legate de formularea declarației summitului NATO de la Vilnius arată că „marii noștri aliați iau foarte în serios aceste promisiuni, că acestea nu sunt doar cuvinte, ci că vor trebui și ei să prafacă aceste cuvinte în fapte”. Kallas a explicat că Ucraina nu poate deveni acum membră a Alianței din cauza fricii existente de a intra în război cu Rusia. “Desigur, înțeleg și frustrarea președintelui Zelensky, pentru că și el vrea să trăiască în pace, așa cum trăim noi în pace, fiind în NATO. Dar asta este atât cât putem oferi acum”, a adăugat ea.
Și Președintele ceh, Petr Pavel, a spus pentru presă, că după decizia de la Vilnius, calea Ucrainei către NATO va fi mai scurtă iar decizia summitului de la Vilnius conține o formulare destul de pozitivă cu privire la Ucraina. S-a specificat, că summitul NATO a convenit să retragă cerința unui Plan de acțiune pentru aderare a Ucrainei către Alianță. În același timp, Aliații au semnalat că vor invita Ucraina să adere la NATO „când vor fi îndeplinite condițiile”.
Decizia summit-ului nu conține o listă de condiții pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească, dar este definit un mecanism de evaluare a acestora. Instrumentul de monitorizare a reformelor implementate de Ucraina va fi Programul Național Anual (ANP). Acest instrument este deja la dispoziția Kievului și va determina viteza cu care Ucraina se va mișca spre calitatea de membru cu drepturi depline NATO.