Home » India și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord privind utilizarea monedelor locale în tranzacțiile transfrontaliere

India și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord privind utilizarea monedelor locale în tranzacțiile transfrontaliere

Rupia și Dirham-ul vor să învingă dolarul american

by Laurentiu Rebega

O știre apărută sâmbătă, și anume că India și Emiratele Arabe Unite nu mai tranzacționează în dolari,  nu prea a fost dezbătută la noi. Oare chiar nu ne interesează cum se desenează următoarea ordine? Rămâne de văzut care va fi poziția noastră de “jucător” la Marea Neagră.

Așa cum spuneam, India și Emiratele Arabe Unite au semnat sâmbătă un acord privind utilizarea monedei locale(rupia) pentru tranzacții transfrontaliere și înființarea unui campus al prestigiosului Institut Indian de Tehnologie în Abu Dhabi, în timp ce prim-ministrul Narendra Modi a vizitat țara și s-a întâlnit cu conducătorul și președintele Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Aceasta a fost a cincea vizită a prim-ministrului Modi în Emiratele Arabe Unite de la preluarea mandatului în 2014; el este primul prim-ministru indian care a vizitat Emiratele Arabe Unite în 34 de ani. Ambii lideri au declarat sâmbătă că „relațiile dintre Emiratele Arabe Unite și India au fost martorii unor progrese extraordinare pe toate fronturile”.

Purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Arindam Bagchi, a declarat că vizita a stabilit „un nou reper în relațiile bilaterale”. El a spus că discuțiile au atins o gamă largă de domenii de cooperare bilaterală, inclusiv comerț și investiții, energie, surse regenerabile, acțiuni climatice, învățământ superior și legături interpersonale. Eu personal m-aș opri la domeniul așa numit “legături interpersonale”, numai cine n-are ochi să vadă și urechi să audă nu-și dă seama că acest lucru înseamnă mai mult decât o colaborarea la nivel comercial.

Acordurile semnate au inclus un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru stabilirea unui cadru de promovare a utilizării monedelor locale (Rupia-Dirham) pentru tranzacțiile transfrontaliere de către guvernatorii băncilor centrale respective. De asemenea, a fost încheiat un alt memorandum de înțelegere privind interconectarea sistemelor de plată și mesagerie de către guvernatorii băncilor centrale respective. Al treilea acord a fost un memorandum de înțelegere pentru planificarea înființării unui campus IIT-Delhi în Abu Dhabi.

Despre cele două acorduri privind tranzacțiile transfrontaliere, prim-ministrul indian a spus: „Acesta este un aspect foarte important al cooperării dintre India și Emiratele Arabe Unite. Acesta deschide calea pentru o colaborare economică sporită și va simplifica interacțiunile financiare internaționale.

”În ceea ce privește acordul pentru educație, Modi a spus că acesta marchează „un pas semnificativ în internaționalizarea noastră educațională și este o dovadă a priceperii de inovare a Indiei. Educația este legătura care ne unește, este scânteia care aprinde inovația. Împreună, vom valorifica această putere pentru prosperitate reciprocă și îmbunătățire globală”, a spus el.

Potrivit declarației comune, cei doi lideri și-au exprimat susținerea și aprobarea că IIT Delhi – Abu Dhabi va deveni operațional până în ianuarie 2024, oferind un program de master în tranziție energetică și sustenabilitate, dar și alte licențe de master și doctorat. Programele de studiu sunt de așteptat să fie începute din septembrie 2024, pe lângă înființarea de centre de cercetare în domeniile energiei durabile, studii climatice, calcul și științe ale datelor.

Cu privire la problemele extremismului și terorismului, în declarația comună liderii și-au reafirmat „angajamentul comun în lupta împotriva extremismului și terorismului, inclusiv terorismului transfrontalier, sub toate formele, atât la nivel regional, cât și internațional”. Aici aș încerca un pariu și aș spune că vor deveni o forță în colaborarea aceasta și vor preda și lecții, dar rămâne de văzut. „Au convenit să-și aprofundeze și mai mult cooperarea bilaterală în lupta împotriva terorismului, finanțării terorismului și extremismului. În acest context, ei au subliniat importanța promovării valorilor păcii, moderației, conviețuirii și toleranței între popoare și au subliniat necesitatea renunțării la toate formele de extremism, discurs la ură, discriminare și incitare”, se arată în comunicat. Declarația comună mai spune că cei doi lideri au hotărât să consolideze și mai mult parteneriatul bilateral în domeniul energetic, atât în petrol, gaze, cât și energie regenerabilă „Ambele părți își vor continua cooperarea în domeniul hidrogenului verde, energiei solare și conectivitate la rețea. Ambele părți au convenit, de asemenea, să crească investițiile în spectrul energetic, inclusiv în Programul Strategic de Rezervă de Petrol al Indiei”.

Cei doi lider au încheia prin a-și face complimente reciproc recunoscând, de asemenea, munca comună pe problemele schimbărilor climatice, în special în timpul președinției Indiei a G20 și a președinției Emiratelor Arabe Unite a COP28.

Tabla de șah a rămas intact încă, chiar dacă începe să se miște amenințător pentru unii dintre pioni. Cum ne vom adapta noi la noile mutări vom vedea, dar e bine să nu lăsăm ceasul prea mult neatins.

În rest totul va fi bine!

 

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!