Home » Ucraina nu are nevoie de acordul Rusiei pentru a exporta cereale pe Marea Neagră

Ucraina nu are nevoie de acordul Rusiei pentru a exporta cereale pe Marea Neagră

by Gabriela Taranu

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, după retragerea Federației Ruse din „acordul cu cereale”, a declarat într-un interviu că trebuie făcut tot posibilul pentru a continua utilizarea coridorului din Marea Neagră. “Chiar și fără Federația Rusă trebuie făcut totul pentru a putea folosi acest coridor al Mării Negre. Nu ne este frică. Am fost abordați de companii care dețin nave. Au spus că sunt gata să continue traficul, dacă Ucraina este de acord, iar Turcia îi va lăsa să treacă prin strâmtori, atunci toată lumea este gata să continue aprovizionarea cu cereale”, a afirmat președintele ucrainean.

Președintele Zelensky a amintit că nu au fost semnate acorduri între Ucraina și Federația Rusă, prin urmare, prin retragerea din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Federația Rusă „își rupe acordurile cu Secretarul General al ONU Guterres și cu Președintele Turciei, Erdogan.”

Tot Zelensky a adăugat: „Am instruit Ministerul nostru de Externe, după semnalul oficial din partea Federației Ruse, să pregătească demersurile noastre oficiale către Națiunile Unite și Turcia, astfel încât să-i asigur, în calitate de președinte al Ucrainei, că suntem gata să continuăm inițiativa noastră”.

Amintim că pe 17 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat suspendarea de către Rusia a „acordului cu cereale”. Rusia a anunțat, de asemenea, retragerea garanțiilor de siguranță a navigației din cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, care a încetat să funcționeze luni, 17 iulie.

În același timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că el consideră că președintele Rusiei cu adevărat dorește, ca așa-numitul „acord cu cereale” să continue și că va discuta cu el despre asta.

Potrivit rapoartelor presei, Rusia insistă pe lângă UE să se facă concesii la regimul de sancțiuni pentru una din băncile ruse de dragul unui „acord cu cereale”. În special, se discută despre crearea unei filiale a băncii sub-sancționate Rosselkhozbank (Russian Agricultural Bank) pentru a-și restabili legătura cu SWIFT.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!