Președintele rus Vladimir Putin nu va merge la summitul BRICS din Republica Africa de Sud, unde teoretic ar trebui să fie arestat și extrădat la Haga pe un mandat al Curții Penale Internaționale emis în luna martie. Această informație a fost difuzată de biroul președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.
Spre deosebire de președintele Rusiei, liderii celorlalte state BRICS – Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud vor participa personal la summit. “De comun acord, președintele rus Vladimir Putin nu va merge la summit. Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov”, se arată în comunicatul organizației.
Ulterior s-a specificat că Putin va lua parte la summit prin intermediul unui link video.
Un timp îndelungat a existat incertitudinea dacă liderul rus va merge la summit, deoarece Africa de Sud a semnat și ratificat Statutul de la Roma și ar fi obligată să-l aresteze pe Putin pe baza unui mandat al Curții Penale Internaționale. Anterior, președintele sud-african Ramaphosa a declarat public că se așteaptă ca Vladimir Putin să participe la summitul BRICS, aceste declarații fiind făcute chiar în urma vizitei liderilor africani la Kiev în iunie după întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. Ulterior problema fiind discutată chiar în cadrul întâlnirii bilaterale la Moscova dintre liderul Sud African și Putin.
Amintim că Africa de Sud a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, care a emis un mandat de arestare pentru Putin în martie din cauza implicării sale în deportarea în masă a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate a Ucrainei de către armata rusă. Acest lucru a pus țara sud africană într-o poziție delicată, întrucât Statutul de la Roma obligă statele membre să aresteze pe oricine pentru care este emis un mandat. Majoritatea semnatarilor din țările occidentale au confirmat deja că vor face acest lucru.
În acest context complicat, Ramaphosa a sugerat, în martie curent, că Africa de Sud ar trebui să se retragă de la Curtea Penală Internațională, insă ulterior biroul său a precizat că aceasta a fost o greșeală. Africa de Sud nu este la prima încercare de a părăsi CPI. Statul sud-african a încercat să facă acest lucru în 2016, după ce a ignorat un mandat de arestare din 2015 pentru fostul președinte al Sudanului, Omar al-Bashir. Guvernul de la Pretoria a invocat atunci motive legate de imunitatea șefilor de stat în fața jurisdicției CPI.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională din Africa de Sud a decis ulterior că încercarea de retragere a țării din jurisdicția CPI a fost neconstituțională și invalidă. Decizia a fost bazată pe faptul că retragerea din CPI ar fi necesitat aprobarea Parlamentului sud-african în conformitate cu legislația internă. Prin urmare, Africa de Sud a rămas un stat membru al CPI și este obligată să respecte jurisdicția acestuia.
În aceste condiții Moscova a decis să nu forțeze nota, evitând orice riscuri pentru liderul de la Kremlin și, deja, uzual recurgând la serviciile ministrului Lavrov ca reprezentant al Rusiei la summiturile internaționale.