Rusia a lovit marți 18.07.2023, portul ucrainean Odesa cu rachete și drone, la o zi după ce s-a retras din acordul susținut de ONU pentru a permite Kievului să exporte cereale, iar oficialii ucraineni au declarat că Moscova încearcă să revină la ofensiva din est. Atacurile rusești asupra porturilor Ucrainei au urmat angajamentului Moscovei de a riposta pentru exploziile care au deteriora podul rutier al Rusiei către Peninsula Crimeea ocupată. Moscova a declarat că sunt lovituri ale dronelor de pe mare ale armatei ucrainene.
La scurt timp după ce podul a fost lovit, luni, Moscova s-a retras din acordul de export de cereale semnat în urmă cu un an, intermediat de ONU, o mișcare potrivit căreia Națiunile Unite riscă să creeze foamete în întreaga lume.
Atacurile de peste noapte ale Rusiei asupra porturilor Ucrainei au fost „o dovadă în plus că terorismul internațional vrea să pună în pericol viața a 400 de milioane de oameni din diferite țări care depind de exporturile de alimente ucrainene”, a declarat Andriy Yermak, șeful personalului prezidențial al Ucrainei.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că șase rachete Kalibr și 31 din 36 de drone au fost doborâte, mai ales peste regiunile de coastă Odesa și Mykolaiv din sud. Comandamentul militar operațional de sud al Ucrainei a declarat că căderea de resturi și valurile de explozie au deteriorat mai multe case și infrastructura portuară nespecificată din Odesa, dar a oferit puține detalii. Moscova, la rândul său, a declarat că a dejucat un atac cu drone ucrainene asupra Crimeei, fără pagube majore la sol. Se spunea că o singură bandă de trafic rutier a fost redeschisă pe podul Crimeei.
Acordul de export de cereale de la Marea Neagră negociat în urmă cu un an de Turcia și Națiunile Unite a fost unul dintre singurele succese diplomatice ale războiului, ridicând de facto blocada rusă a porturilor ucrainene și îndepărtând o urgență alimentară globală.
Ucraina și Rusia sunt ambele printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și alte produse alimentare. Dacă cerealele ucrainene sunt din nou blocate pe piață, prețurile ar putea crește în întreaga lume, lovind cel mai puternic țările cele mai sărace.
„Decizia de astăzi a Federației Ruse va da o lovitură oamenilor nevoiași de pretutindeni”, a declarat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres reporterilor.
Rusia spune că s-ar putea întoarce la acordul cu cereale, numai dacă cererile sale sunt îndeplinite pentru relaxarea regulilor pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte. Țările occidentale numesc asta o încercare de a folosi o pârghie asupra aprovizionării cu alimente pentru a forța o slăbire a sancțiunilor financiare, care oferă deja excepții pentru a permite Rusiei să vândă produse agroalimentare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca acordul cu cereale să continue fără participarea Rusiei, căutând efectiv sprijinul Turciei pentru a anula blocada rusă. Președintele turc Tayyip Erdogan, susținătorul acordului, spune că: Moscova poate fi convinsă să se întoarcă la acordul inițial.
Orice încercare de a redeschide transporturile de cereale ucrainene fără participarea Rusiei ar depinde probabil de companiile de asigurări, și anume acestea, ar trebui să fie de acord să ofere acoperire. Surse din industrie au declarat pentru Reuters că iau în considerare implicațiile.
Contraofensiva Ucrainei a înregistrat câștiguri limitate în apropiere de Bakhmut și de-a lungul a două axe majore din sud, dar noua sa forță de asalt, echipată cu arme și muniții occidentale în valoare de miliarde de dolari, nu a înfruntat încă principala linie defensivă rusă. Kievul spune că avansează în mod deliberat încet pentru a evita ca victimele să treacă pe linii defensive fortificate presărate cu mine terestre și se concentrează pentru moment pe degradarea logisticii Rusiei. În ultimele zile, comandanții ucraineni au spus, de asemenea, că resping o încercare a Moscovei de a lansa o nouă ofensivă proprie în nord-est.
„Timp de două zile consecutive, inamicul a fost activ în ofensivă în sectorul Kupiansk din regiunea Harkov”, a scris adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar într-o postare.