Rusia încearcă o ofensivă diplomatică în Africa pe fundalul ostracizării Moscovei de către Occident din cauza războiului din Ucraina. Anunțat cu mare pompă summitul Rusia-Africa, care este menit să prezinte noile legături diplomatice ale Rusiei și este „mai important ca niciodată”, în aprecierile Kremlinului, va avea loc pe fondul boicotului majorității șefilor de stat africani. Din 54 de țări din Africa 38 nu și-au trimis liderii la summitul din Sankt Petersburg, care va avea loc în perioada 27-28 iulie, cu participarea președintelui Vladimir Putin.
Doar 17 țări vor fi reprezentate la nivelul șefilor de stat, a declarat marți consilierul prezidențial Yuri Ushakov (citat de TASS și RBC). Alte 10 state africane au trimis premieri la evenimentul de la Sankt Petersburg. Aproape jumătate dintre participanții la summit vor avea delegații conduse de vicepremieri și miniștri, iar cinci sunt prezente la nivel de ambasadori. Încă cinci state africane au refuzat complet să participe la summit.
„Au fost trimise invitații șefilor tuturor statelor africane”, a declarat pentru RIA Novosti Oleg Ozerov, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei. Potrivit lui, Moscova are a atitudine înțelegătoare față de cei care au decis să nu meargă la summit. „Nu avem pretenții pentru că, în primul rând, pot avea și alte evenimente preplanificate care implică participarea șefilor de stat. Și în al doilea rând, cine poate, acela va participa ”, a explicat diplomatul.
Potrivit lui Ushakov, Putin intenționează personal să se întâlnească cu fiecare dintre liderii statelor africane. El este programat să țină discuții cu președinții Egiptului, Mozambic, Burundi, Zimbabwe, Uganda, Eritreea, Republica Centrafricană, Libia, Camerun, Senegal, Africa de Sud, Burkina Faso, Guineea-Bissau, Mali, Congo. Pe 28 iulie, Putin va ține un mare discurs în care va vorbi despre formarea unei „noi ordini mondiale” bazată pe „multipolaritate și egalitatea” tuturor statelor, a spus Ușakov.
În ajunul summitului, Putin a publicat un articol în care a amintit țărilor africane de asistența economică și tehnică sovietică, a vorbit despre „rădăcinile puternice și profunde” ale prieteniei ruso-africane și a promis un „loc demn” în „noua ordine mondială”. El a oferit, de asemenea, țărilor africane reprezentare în „structurile care determină soarta lumii”, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU și G-20.
Însă propunerile lui Putin nu au trezit printre liderii africani un interes sporit, al căror număr la summit a scăzut față de același eveniment din 2019. Atunci niciuna dintre țări nu a refuzat invitația, iar 45 au trimis delegații conduse de președinți și prim-miniștri (27 în acest an).
Dezamăgirea oficialilor africani nu este surprinzătoare: în urmă cu patru ani, la summit, Putin le-a promis țărilor africane o creștere de două ori a cifrei de afaceri comerciale, care urmau să atingă cifra de40 de miliarde de dolari. Însă, de fapt, volumele comerciale nu au crescut, ci au scăzut la 18 miliarde de dolari. În același timp, Rusia reprezintă doar 1% din investițiile străine care vin în Africa – chiar și insula Mauritius investește mai mult, scrie Fortune.
Nivelul de sprijin pentru Rusia și Putin personal în Africa este, de asemenea, scăzut, subliniază Joseph Sigle, directorul programului de cercetare și comunicare strategică de la Africa Center for Strategic Studies. „Sondajele recente arată că Rusia rareori beneficiază de un rating pozitiv de la mai mult de o treime dintre africani. Rusia este „populară” mai ales în rândul elitelor care beneficiază nemijlocit de prezența rusă în țările sale. Pe când majoritatea a cetățenilor africani sunt sceptici cu privire la Putin și Rusia”, notează Siegle.