Home » Prognostic sumbru al Băncii Centrale a Federației Ruse privind exporturile rusești

Prognostic sumbru al Băncii Centrale a Federației Ruse privind exporturile rusești

by Gabriela Taranu

Economia Rusiei în 2023 va pierde 30% din veniturile din export, prezice Banca Centrală a Federației Ruse. Nominal, volumul exporturilor rusești va reveni la nivelurile din 2019, dar, în realitate, afluxul de venituri din export se va prăbuși și mai mult.

Potrivit Băncii Centrale, 39% din exporturile rusești sunt acum efectuate „în ruble”, ceea ce, de regulă, înseamnă comerț barter. Alte 27% sunt plătite în valute „prietenoase”, care pot fi cheltuite doar în țările de unde provin. Doar 34% din exporturile rusești se efectuează  pe dolari și euro. Și dacă această pondere continuă, afluxul real de valută convertibilă în Rusia va fi de numai 140 de miliarde de dolari – și acestea sunt nivelurile din 2003-2004.

În aceste condiții, China pas cu pas elimină influența predominantă a Rusiei în statele Asiei Mijlocii. De exemplu, în anul trecut, pe fundalul războiului din Ucraina, China a devenit principalul partener comercial al Kazahstanului, împingând Rusia de pe poziția liderului în comerțul cu această țară asiatică. Ponderea Chinei în comerțul exterior al fostei republici sovietice în 2022 a ajuns la 19,2%, în timp ce Rusia a reprezentat 18,8%. Acest lucru este raportat de inbusiness.kz cu referire la datele despre comerțul exterior al Kazahstanului.

În 2022, cifra de afaceri comercială a Kazahstanului cu China a crescut cu 6,2 miliarde de dolari, pe când cu Rusia – cu doar 1,5 miliarde de dolari .Conform autorităților vamale din China, comerțul cu Kazahstanul a crescut anul trecut la 31,2 miliarde de dolari.

Din ianuarie până în mai 2023, cifra de afaceri comercială a Kazahstanului cu China a crescut cu 21,6% față de aceeași perioadă a anului trecut în termeni monetari, ajungând la 10,7 miliarde de dolari.

China a devenit principalul partener al Kazahstanului, în mare parte datorită creșterii exporturilor. Beijingul furnizează Astanei echipamente (smartphone-uri, laptopuri), îmbrăcăminte și piese auto.

În viitor, cifra de afaceri comercială dintre cele două țări va crește, întrucât statele intenționează să extindă infrastructura de transport, feroviar și terestră. Volumul transportului de mărfuri între țări a crescut deja cu aproape 50%.

Kazahstanul a crescut și relațiile comerciale cu Uniunea Europeană: comerțul cu țările UE a crescut în 2022 cu 40% față de anul precedent.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!