Home » Rusia pierde piața de armament din Armenia în favoarea Indiei

Rusia pierde piața de armament din Armenia în favoarea Indiei

by Gabriela Taranu

Potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, Rusia a fost cel mai mare exportator de armament și material militar către Armenia în perioada 2011-2020, furnizând aproape toate principalele tipuri de arme către armata țării în această perioadă. Dar după începutul războiului din Ucraina, livrările de armament rus către Armenia au fost întrerupte, au afirmat experții din Suedia.

Încă în luna mai curent, Armenia s-a plâns că Rusia continuă să încalce contractele de export de arme către Erevan. Autoritățile armene au anunțat despre neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către furnizorii de armament ruși, după ce și autoritățile Indiei au anunțat că nu a primit sistemele antiaeriene S-400 comandate în Rusia.

În aceste condiții, Armenia, care se găsește în conflict militar latent cu Azerbaidjanul, a început să caute noi furnizori de armament. Printre ei se evidențiază India, care  a început livrările de arme și muniții către Armenia, transportându-le prin teritoriul Iranului. Potrivit unor surse ale agenției azere Caliber.Az, pe 26 iulie, un convoi cu arme și muniție a trecut prin punctul de trecere a frontierei Nurduz cu Iranul. Inițial, marfa a fost livrată mai întâi în portul iranian Bandar Abbas din Golful Persic, apoi a mers în Armenia.

Aprovizionarea cu arme din India către Armenia a fost rezultatul întâlnirilor active dintre reprezentanții militari ai ambelor țări din ultimul an. În martie, ministrul armean al apărării Suren Papikyan a raportat că, în ultimul timp, forțele armate ale țării au primit o cantitate semnificativă de arme noi: mortare, sisteme de rachete antiaeriene și instalații antitanc, drone, precum și echipamente pentru deminare, comunicații si supraveghere nocturna.

În 2023, autoritățile armene au autorizat o creștere cu 46% a bugetului pentru apărare, pe care l-au crescut la 1,3 miliarde de dolari. Săptămâna trecută , premierul Nikol Pashinyan a ordonat alocarea suplimentară de 6,5 milioane de dolari Ministerului Apărării.

În ultimii doi ani, relația armeană-rusă trece printr-o perioadă de dificultăți cauzate de nemulțumirea Erevanului privind poziția Moscovei în raport cu conflictul din Karabahul de Munte.  Așa, în timpul summitului din noiembrie, președintele armean Nikol Pașinian i-a comunicat președintelui Vladimir Putin că el consideră activitatea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă a statelor CSI un „fiasco” și a refuzat să semneze declarația finală a întâlnirii, la care au participat șefii celor șase state membre. În continuare, în ianuarie Armenia a decis, de asemenea, să nu mai desfășoare exercițiile militare ale organizației din care face parte pe teritoriul său, iar în martie și-a abandonat cota pentru funcții de conducere în OTSC.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!