Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Plan de acțiuni pentru sezonul de încălzire 2023-2024 cu trei scenarii posibile, dintre care unul prevede reluarea achizițiilor de gaze de la Gazprom pentru malul drept, iar altul reiese din oprirea completă a livrărilor gazului rusesc pentru Moldova.
După cum se cunoaște, încă din octombrie 2022, Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum constituie mai puțin de jumătate din gazul pe care țara îl consumă în sezonul rece. În decembrie, Chișinăul a decis să transfere tot volumul de gaze livrat de Gazprom către Transnistria în schimbul energiei electrice de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, aflată în stânga Nistrului, iar în martie acest acord a fost prelungit până în septembrie 2023.
Primul scenariu presupune că Moscova va elimina restricțiile privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova și Chișinăul va putea cumpăra tot gazul necesar de la Gazprom. Furnizarea de energie electrică este planificată să fie asigurată în proporție de 70% de la centrala Cuciurgan, situată în Transnistria, și 30% din surse alternative.
În al doilea scenariu, Gazprom va continua livrările actuale de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. În acest caz, guvernul de la Chișinău presupune că tot acest volum de gaze, ca și acum, va merge pentru aprovizionarea nevoilor malului stâng, adică pentru Transnistria controlată de un regim separatist, de la care Moldova cumpără energie electrică. Se admite și versiunea, că gazul primit de la Gazprom va fi împărțit între cele două maluri ale Nistrului. Potrivit celei de-a doua variante, Moldova va cumpăra energie electrică din străinătate.
Al treilea scenariu presupune că „Gazprom” va rupe complet contractul cu Moldovagaz. În acest caz, guvernul moldovean presupune măsuri dure de austeritate și achiziționarea de gaz și electricitate din surse alternative. Cel mai sensibil punct, subliniat de autorii documentului în acest caz, este capacitatea limitată a populației de a plăti prețuri mari pentru resursele energetice, dacă situația va derula conform scenariului al treilea.
Planul guvernamental include și măsuri de reducere a consumului de energie, conectarea instituțiilor publice la termoficare centralizată, trecerea centralelor termice la combustibili alternativi, utilizarea rezervelor de gaz acumulate de Energocom, companie alternativă Moldovagaz. Volumul țintă minim al acesteia pentru luna octombrie ar trebui să atingă 450 de milioane de metri cubi.