Moldova va primi sprijinul României în planurile de aderare la Inițiativa de Securitate Regională a Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM). Potrivit European Pravda, acest lucru a fost declarat de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, în cadrul unei vizite în Republica Moldova, citată într-un comunicat difuzat de Ministerul Apărării de la Chișinău.
Agenda discuțiilor între miniștrii de apărare de la Chișinău și București, Nosatîi și Tîlvăr, a cuprins aspecte legate de relațiile de cooperare bilaterală în domeniul apărării, asistența acordată de Guvernul României în contextul modernizării Armatei Naționale, situația de securitate regională, precum și alte teme de interes comun. S-a discutat și despre intenția Ministerului Apărării moldovean de accedere în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Platformei de dialog politico-militar – Inițiativă regională a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), având în vedere că începând cu 1 iulie 2023, președinția rotativă a Comitetului de coordonare politico-militar SEDM a fost preluată de către România.
La moment membrii SEDM sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Macedonia de Nord, Turcia, SUA și Ucraina. Moldova are statut de observator în organizație. Ambii miniștrii au evaluat pașii specifici pe care Republica Moldova trebuie să îi facă pentru pregătirea procesului de aderare la acest format regional de consultări militaro-politice. „Puteți conta pe sprijinul nostru deplin pentru ca obiectivul aderării Moldovei la SEDM să fie atins în timpul președinției României (până în iulie 2025) în acest forum”, a punctat ministrul Tîlvăr. Potrivit ministrului român al Apărării, „aderarea deplină a Moldovei la această inițiativă va consolida statutul regional și internațional al țării și va oferi noi oportunități de cooperare militară cu țările din regiune”.
Miniștrii Apărării din Moldova și România, Anatoly Nosatiy și Angel Tîlvăr, au purtat luni la Chișinău discuții, în cadrul cărora partea moldovenească a acceptat un lot de ajutor militar românesc. În cadrul vizitei, ministrul român, împreună cu colegul său de la Chișinău, au participat la primirea acestui ajutor gratuit de la Ministerul Apărării Naționale al României pentru Armata Națională a Moldovei. Pachetul de ajutor a inclus echipamente individuale de protecție balistică, respectiv căști de protecție tip Kevlar și veste antiglonț, dar și autoturisme de teren, ca parte a unui efort continuu al României de sprijinire a modernizării structurilor de apărare ale R. Moldova, se precizează într-un comunicat transmis de ministerul de apărare român.
Anterior s-a raportat că în Moldova a ajuns și primul lot de echipamente furnizate de Fondul European de Pace (EPF) pentru armata moldovenească, precum și asistență militară din partea Statelor Unite. Acest pachet de ajutor în valoare de 7 milioane de euro include drone, laptopuri, costume pentru eliminarea materialelor explozive, echipamente de ultrasonografie, kituri chirurgicale și multe altele.