Home » Câteva mii de cetățeni ruși din Letonia sunt obligați să părăsească țara

Câteva mii de cetățeni ruși din Letonia sunt obligați să părăsească țara

by Gabriela Taranu

În septembrie, Consiliul Leton pentru Cetățenie și Migrație (PMLP) va trimite scrisori către șase mii de cetățeni ruși prin care le va cere să părăsească țara. Această informație a fost anunțată  de președintele Comisiei Seimului pentru cetățenie, migrație și solidaritate comunitară, Ingmars Lydaka, după cum relatează Agenția de presă letoniană LSM.

În conformitate cu legea Letoniei, etnici ruși care locuiesc în țară, sunt obligați să susțină un examen privind cunoașterea limbii letone – o condiție obligatorie pentru obținerea unui permis de ședere permanentă. Din cei 25.316 de cetățeni ai Rusiei în Letonia – foști non-cetățeni și cetățeni ai Letoniei care trebuie să promoveze un examen de limbă pentru a obține statutul de rezident permanent al UE în țară – doar 11.033 de persoane au depus documente. Termenul limită este 1 septembrie. Cei care nu au depus documente până la această dată sau care nu au depus documente pentru transfer după cererea anterioară nereușită, pot pierde dreptul de ședere în Letonia. Excepții sunt prevăzute doar pentru persoanele cu vârsta peste 75 de ani și pentru cele care au probleme grave de sănătate.

Potrivit oficialului leton, în cazul dat este vorba despre cei care nici nu au încercat să treacă testul pentru obținerea statutului de rezident permanent al UE. „Undeva în jur de 5-6 mii, după previziunile mele. Sunt oameni care nu și-au exprimat nicio dorință – nici să treacă examenul, nici să obțină permis de ședere temporară. Adică cei care tac. Dacă te uiți la situația cum este acum, PMLP ar trebui să trimită pur și simplu o cerere de a părăsi țara în termen de trei luni”, a concretizat Lydaka.

Ministerul Afacerilor Interne din Letonia a confirmat că astfel de scrisori sunt în curs de pregătire. Potrivit estimărilor preliminare, destinatarii ar putea fi aproximativ șase mii oameni, preponderent etnici ruși. Ministerul leton a mai concretizat, că dacă o persoană nu are dreptul de a rămâne în țară, atunci este necesar să plece într-o țară în care persoana are dreptul de a rămâne. Timpul de plecare este de trei luni. Acest termen se acordă pentru ca persoana să poată pleca fără grabă.

„Dacă o persoană continuă să rămână ilegal în Letonia, poate veni un moment în care structurile statului vor afla despre asta și, în consecință, îi vor aminti că trebuie să plece. Nu este prevăzută răspunderea penală, dar este prevăzută răspunderea administrativă, astfel încât o persoană poate fi amendată”, a declarat secretarul de stat adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Vilnys Vytolynsh. În același timp, el a adăugat că astfel de persoane pot obține orice altă autorizație de ședere în Letonia, de exemplu, o viză sau un permis de ședere temporară.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Letonia a decis să le ceară cetățenilor ruși care locuiesc în țară să treacă un test obligatoriu de limbă letonă. Acest lucru a provocat o reacție ambiguă în țară, unde de la prăbușirea URSS trăiesc mii de ruși care nu au primit cetățenia letonă. Criticii spun că mulți dintre ei așa și nu au putut să se integreze în societatea letonă.

Și în Lituania vecină, de la sfârșitul anului 2022, după introducerea unui chestionar special, autoritățile lituaniene au anunțat 1.164 de belaruși și ruși ca fiind o amenințare la adresa securității naționale. În raport cu aceste persoane sunt întreprinse măsuri speciale de supraveghere, unii fiind expulzați în afara țării.

În conformitate cu noua lege a Lituaniei, adoptată după începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, toți cetățenii adulți din Belarus și Federația Rusă sunt obligați să completeze un chestionar atunci când solicită eliberarea sau modificarea unui document care acordă sau confirmă dreptul de ședere în Lituania, pentru eliberarea unui nou permis de ședere temporară sau pentru eliberarea unei vize naționale. Chestionarul cere să fie specificate anumite informații suplimentare despre solicitant, precum și exprimarea atitudinii solicitantului față de agresiunea rusă în Ucraina.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!