Home » Noul Bașcan al autonomiei găgăuze din Moldova își dorește o reprezentare a regiunii la Moscova

Noul Bașcan al autonomiei găgăuze din Moldova își dorește o reprezentare a regiunii la Moscova

by Gabriela Taranu

Noul guvernator al regiunii găgăuze, regiune autonomă a Republicii Moldova, Eugenia Guțul, vrea să deschidă o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova. Ea a făcut o astfel de declarație într-un interviu acordat agenției ruse de presă RIA Novosti.

Guțul a spus că va „deschide cu siguranță” o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova, dar se așteaptă la rezistență din partea guvernului central. „Deocamdată, este dificil să vorbim despre datele exacte, din cauza sabotării sincere a activităților noastre de către Chișinău, implementarea acestui proiect va dura puțin mai mult decât era planificat. Cu toate acestea, există o dorință reciprocă cu partea rusă de cooperare, ceea ce înseamnă că ne vom deschide cu siguranță reprezentanța”, este citată bașcanul de către aceiași RIA Novosti.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a reacționat la intenția bașcanului Găgăuziei, Eugenia Guțul, de a deschide o reprezentanță a autonomiei la Moscova. Ministerul a menționat că intențiile lui Guțul, reprezentant al partidului pro-rus Shor la Comrat, activitatea căruia este interzisă prin lege în Republica Moldova, nu pot fi realizate. “Găgăuzia face parte din Republica Moldova, iar țara noastră are deja o misiune diplomatică în Rusia. Deoarece Găgăuzia nu este subiect de drept internațional, nu poate deschide misiuni oficiale sau diplomatice în alte țări”, a precizat Ministerul de Externe moldovean.

După cum a subliniat principala instituție diplomatică a Moldovei, astfel de declarații nu se aud pentru prima dată. “Încercări similare au fost făcute în 2015, când doamna Vlah, precedentul bașcan al Găgăuziei, a preluat mandatul. Dar, întrucât aceste idei nu sunt conforme cu legislația națională, ele nu au fost puse în aplicare”, a menționat ministerul.

Reamintim că în Găgăuzia pe 14 mai a avut loc al doilea tur de scrutin pentru postul șefului regiunii. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, a câștigat candidatul partidului „Shor” Evghenia Guțul. Ceremonia de inaugurare a noului bașcan nu s-a bucurat de prezența oficialilor de la Chișinău, nici a reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Ulterior, Adunarea Națională a Găgăuziei a eșuat deja de două ori în aprobarea componenții comitetului executiv al regiunii propusă de bașcanul nou ales. Nici președinta Maia Sandu, deocamdată, nu a semnat decretul cu privire la desemnarea Evgheniei Guțul ca membru a guvernului republican, calitate pe care bașcanul Găgăuziei o deține prin lege din oficiu.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!