Home » Comisia Europeană schimbă destinația fondurilor programate Federației Ruse și Belarusului spre Ucraina și Moldova

Comisia Europeană schimbă destinația fondurilor programate Federației Ruse și Belarusului spre Ucraina și Moldova

by Gabriela Taranu

Comisia Europeană a decis să transfere 135 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, care au fost planificate inițial în cadrul programelor Interreg NEXT pentru Federația Rusă și Belarus în 2021-2027, către alte programe Interreg destinate Ucrainei și Moldovei. Acest lucru a fost raportat recent de serviciul de presă al Comisiei Europene.

De reținut, că programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate includ 184 de regiuni cu 260 de milioane de locuitori în 33 de țări stabilite de-a lungul frontierelor externe ale UE, de la periferia de nord până la regiunea mediteraneeană și de la Atlantic până la bazinul Mării Negre. Aceste programe sprijină dezvoltarea economică și socială a zonelor de la frontiera cu UE prin acțiuni comune, inclusiv de protecție a mediului, serviciilor de sănătate publică, măsurilor de siguranță și securitate, conectivitate, sprijin pentru IMM-uri și antreprenoriat. În perioada 2021-2027, aceste programe de cooperare fac parte integral din sistemul Interreg, care  pentru a evidenția dimensiunea externă a politicii de coeziune și, în același timp, pentru a sublinia cât de apropiate sunt UE și țările partenere, aceste programe au primit denumirea de „Interreg NEXT”.

Ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile restrictive ale UE, Comisia suspendă cooperarea cu Rusia și Belarus în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră a Instrumentului european de vecinătate (ENI CBC) și participarea acestora la programarea perioadei 2021-2027 în sistemul de programe Interreg NEXT.

Potrivit comisarului pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, „decizia de a anula cooperarea avută în vedere anterior cu Rusia și Belarus în cadrul programelor Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”. Comisarul european a ținut să afirme aparte, că “Sunt încântată că de fondurile pe care am plănuit inițial să le alocăm pentru această cooperare vor beneficia acum programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile UE și părțile interesate locale cu parteneri ucraineni și moldoveni”.

Potrivit unui comunicat de presă a Comisiei Europene, această finanțare poate sprijini Linia Solidarității și dezvoltarea legăturilor transfrontaliere de transport, servicii de sănătate, proiecte educaționale și de cercetare, scheme de incluziune socială și, de asemenea, să consolideze capacitatea instituțională a guvernelor de la Kiev și Chișinău. În plus, notează comunicatul, participarea la programele Interreg NEXT aduce ambelor țări avantaje în ceea ce privește capacitatea administrativă și experiența în gestionarea și implementarea fondurilor UE.

După invazia Federației Ruse în Ucraina, Comisia Europeană a suspendat pentru prima dată, în martie 2022, cooperarea cu Rusia și Belarus în cadrul programelor Interreg, ceea ce a făcut atunci posibilă realocarea a 26 de milioane de euro pentru sprijinirea programelor de cooperare cu Ucraina și Moldova. De asemenea, Comisia Europeană a decis că regiunile din Finlanda, Estonia, Letonia și Polonia, care trebuiau să participe la programe de cooperare cu Federația Rusă și Belarus, să poată participa la alte programe Interreg existente.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!