Home » Un raport al serviciilor de informații americane sceptic privind perspectivele ofensivei forțelor armate ale Ucrainei

Un raport al serviciilor de informații americane sceptic privind perspectivele ofensivei forțelor armate ale Ucrainei

by Gabriela Taranu

Surse familiare cu un raport clasificat al serviciilor de informații americane au declarat pentru The Washington Post, că Forțele armate ucrainene nu vor putea elibera orașul Melitopol, ocupat de armata rusă încă vara trecută, și nu vor putea tăia „podul terestru spre Crimeea” în timpul actualei contraofensive, astfel întrerupând accesul Rusiei pe uscat spre peninsulă. Această evaluare sumbră a comunității de informații americane se bazează pe datele despre apărarea dură de care dă dovadă armata rusă în confruntarea cu ofensiva militară ucraineană.

Deja în prima săptămână de lupte, Forțele Armate ale Ucrainei au suferit pierderi grele de personal și echipamente militare furnizate de Occident. Aliații Kievului, care au antrenat armata ucraineană, se așteptau la astfel de pierderi, dar se așteptau că acesta să fie prețul străpungerii principalei linii de apărare a armatei ruse, lucru care nu s-a întâmplat.

Cu toate eforturile depuse, în mai bine de două luni de ofensivă, trupele ucrainene nu au reușit să treacă de prima linie de apărare, a declarat Rob Lee, analist militar la Institutul pentru Studii de Politică Externă. Totodată, Kievul a activat deja rezerve suplimentare: a transferat în zona Rabotyno din sudul regiunii Zaporozhye brigada a 82-a de aeropurtate a Forțelor Armate ale Ucrainei, în număr de două mii de oameni, echipată cu tancuri britanice Challenger, precum și cu vehicule de luptă ale infanteriei Marder și Stryker.

Ținta principală a contraofensivei rămâne Melitopol, un oraș din regiunea Zaporizhia, care are o importanță decisivă pentru că este considerat poarta de intrare în Crimeea, notează Washington Post. Melitopol este situat la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată care permit Rusiei să transfere personal și echipamente militare din peninsulă în alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Drumul către Melitopol este extrem de dificil de atins și chiar recuperarea orașelor apropiate, precum Tokmok, va fi dificilă, spune Rob Lee. „Rusia are trei linii defensive principale acolo, iar în spatele lor sunt orașe fortărețe”, a explicat analistul militar.

Prognoza serviciilor secrete americane a stârnit controverse în Congresul american, scrie Washington Post. O parte dintre republicani s-au opus noului pachet de asistență militară pentru Ucraina, deoarece succesul Forțelor Armate ale Ucrainei nu este garantat. Cu toate acestea, o altă parte a republicanilor critică administrația președintelui Joe Biden pentru faptul că Casa Albă nu a trimis ajutor militar mai devreme și încă nu a furnizat Kievului avioane de luptă F-16, precum și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Între timp, au apărut primele semne că apărarea rusă începe să cedeze. Miercuri, 16 august, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Malyar a declarat că, după lupte aprige din ultimele zile, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să recucerească localitatea Urojainoye, unde se afla una dintre zonele fortificate ale armatei ruse.

În același timp, rezervele armatei ruse ar putea să se epuizeze, au remarcat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit experților militari, acest lucru este dovedit de faptul că generalii ruși sunt nevoiți să transfere forțele de-a lungul liniei frontului în loc să atragă unități de rezervă din spate. Aceasta înseamnă că ofensiva ucraineană a dus la o „degradare semnificativă” a apărării ruse și la epuizarea forțelor pe un „sector critic al frontului”, au concluzionat experții ISW.

Însă unii oficiali americani menționează că trupele ucrainene care avansează spre Melitopol din localitatea Robotyno, situată la peste 80 km de oraș, nu pot îndeplini sarcina finală, mai ales în condițiile în care se vorbește deja de lipsa echipamentelor de luptă și de numărul din ce în ce mai limitat de soldați. Încă din primăvară, după consumarea unui volum enorm de resurse în luptele de la Bakhmut, inclusiv vieți umane și muniție, unii oficiali de la Washington și-au exprimat îngrijorarea că luptele din est ar putea submina potențialul pentru o ofensivă în sud, cu obiectivul de a rupe podul de uscat către Crimeea până în august, “pentru a bloca accesul Rusiei pe uscat în Crimeea”, relatează același Washington Post.

Deocamdată comandamentul militar ucrainean încearcă să reducă atât cât este posibil pierderile umane și de echipament, ceea ce reduce și mai mult șansele de reușită ale contraofensivei pentru vara aceasta.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!