Home » Rusia asemuită cu o benzinărie cu bombă atomică

Rusia asemuită cu o benzinărie cu bombă atomică

by Gabriela Taranu

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell, consideră că Rusia nu va putea obține succes în războiul împotriva Ucrainei și nu are o asemenea pondere în lume precum China. Borrell a spus acest lucru într-un interviu pentru ziarul spaniol El Pais.

Diplomatul de top al UE a remarcat în același interviu, că președintele rus Vladimir Putin, după ce a decis să lanseze o invazie pe scară largă a Ucrainei, „a greșit în aproape orice” – în special, în capacitatea de a controla țările UE din cauza dependenței energetice. „Putin își va sacrifica poporul și armata pentru supraviețuirea personală și politică, motiv pentru care este atât de dificil să negociezi pacea”, a mai menționat Borrell.

În același timp, Borrell a evaluat pozitiv ultimele discuții privind „formula de pace” ucraineană purtate în Arabia Saudită, remarcând participarea Chinei la aceste discuții. “Deși China nu va spune niciodată direct că își reduce sprijinul pentru Rusia sau contribuie la înfrângerea sa clară, Beijingul nu este deloc mulțumit de situația actuală. Cel puțin cu referiri la arme nucleare”, a explicat oficialul european.

Comentând politica UE față de China și provocările pe care le ridică, Borrell a spus că este imposibil să compari Beijingul și Moscova. “În primul rând, China nu este Rusia. China este un adevărat actor geopolitic, în timp ce Rusia este un pitic economic, o benzinărie al cărei proprietar are o bombă atomică”, a remarcat mai târziu Borrell, parafrazând o expresie celebră a senatorului american John McCain.

În luna iunie curent, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat, având în vedere evenimentele de atunci în legătură cu rebeliunea Wagner, că statul rus și președintele Vladimir Putin au fost slăbiți, iar Federația Rusă ar putea intra într-o eră de instabilitate politică.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!