Home » India intră în clubul select al țărilor care au reușit aselenizarea

India intră în clubul select al țărilor care au reușit aselenizarea

by Gabriela Taranu

La trei zile după ce Roskosmos, agenția spațială a Rusiei, a anunțat prăbușirea primei misiuni rusești pe Lună după o pauză de aproape o jumătate de secol, India a aselenizat pe satelitul Pământului pentru prima dată în istoria sa.

Stația Chandrayaan-3 cu un rover lunar la bord a aselenizat miercuri, 23 august, făcând din India a patra putere pe Lună după URSS, SUA și China. Transmisiunea în direct a aselenizării rachetei indiene a fost găzduită de Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO). „Am făcut o aterizare lină pe Lună, India pe Lună!” – a spus șeful ISRO Shri Somanath. Și șeful guvernului indian, Narendra Modi, găsindu-se în Africa de Sud la summitul BRICS, a declarat cu mândrie: „Acesta este strigătul de victorie al noii Indii”.

La bordul lander-ului Vikram se află rover-ul lunar Pragyaan cu o greutate de 20 kg. El va rămâne pe Lună o zi lunară, ceea ce este egal cu 14,5 zile pământești. În acest timp, dispozitivul trebuie să studieze activitatea seismică și exosfera de pe satelitul Pământului, precum și să efectueze o serie de studii, inclusiv o analiză spectrometrică a compoziției minerale a suprafeței lunare.

Șeful NASA, Bill Nelson, a felicitat India pentru succesul său. „Suntem încântați să fim partenerii Indiei în această misiune”, a spus el. Nimeni nu a reușit încă să aselenizeze pe Polul Sud al Lunii.

Stația Chandrayaan-3 a fost lansată pe 14 iulie de la locul de lansare Sriharikota de o rachetă de clasă medie LVM3. Pe 5 august, stația a ajuns pe o orbită lunară. Zborul spre Lună a durat aproape trei săptămâni.

Succesul Indiei și eșecul Rusiei este un semn clar al modului în care s-a schimbat echilibrul de putere în competiția spațială: nu cu mult timp în urmă, India era dependentă în mod critic de ajutorul Moscovei în dezvoltarea programului său lunar, își amintește Bruce McClintock cercetător senior în domeniul politicii spațiale la RAND Corporation, un think tank american. Acum indienii au „mers pe drumul lor”, iar programul spațial rusesc stagnează din cauza corupției, a administrării defectuoase și a sancțiunilor, a mai spus McClintock.

După ce racheta indiană Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes în apropierea Polului de Sud al Lunii, India a intrat astfel în clubul foarte închis al marilor puteri spațiale, la câteva zile după prăbușirea unei sonde rusești în aceeași regiune a Polului de Sud, puțin explorat.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!