Home » Forumul Strategic de la Bled și perspectivele extinderii UE

Forumul Strategic de la Bled și perspectivele extinderii UE

by Gabriela Taranu

În fiecare an, în pitorescul oraș Bled din Slovenia are loc Forumul Strategic Internațional, care este una din cele mai importante conferințe europene din zona Centrală și Sud-Est a continentului. Anul acesta, forumul s-a desfășurat la data de 28-29 august cu tematica „Solidaritate pentru Securitatea Globală”, în cadrul căruia participanții sunt încurajați să facă schimb de opinii și să genereze idei pentru a aborda provocările prezente și viitoare legate de securitatea globală. La Forumul Strategic Internațional de la Bled în acest an au participat și liderii țărilor candidate UE: Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina.

În prima zi a forumului, Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel Uniunii Europene să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.

“Acum trebuie să considerăm extinderea drept una dintre principalele noastre provocări. Atât pentru UE, cât și pentru viitoarele sale state membre”, “Este ambițios, dar necesar. Fereastra oportunității este deschisă. Trebuie să profităm de ea”, citează publicația Bloomberg discursul președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Michel a declarat că liderii statelor membre vor începe discuțiile oficiale de aderare a  Ucrainei și Moldova la următorul Consiliu European și că se vor reangaja, de asemenea, asupra perspectivelor Bosniei.

Dezbaterea privind extinderea UE a devenit din ce în ce mai urgentă, pe măsură ce comunitatea europeană încearcă să slăbească eforturile Rusiei de a exercita influență în regiune, dar rămâne și destul de sensibilă în interiorul blocului, din cauza istoriei complicate a solicitanților și pentru că implică compromisuri bugetare semnificative.

În a doua zi a forumului, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinant, a subliniat că extinderea este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, iar intrarea de noi membri în UE ar trebui să se bazeze pe meritele acestora, dar a refuzat să comenteze cuvintele lui Michel „Nu suntem concentrați pe data aderării noilor țări la UE, suntem concentrați să lucrăm foarte strâns cu țările candidate pentru a pregăti aderarea lor la Uniunea Europeană, pe sprijinirea reformelor și investițiilor care îi ajută să-și transforme economiile ca să se apropie de cerințele de reglementare pe care este important să le îndeplinească înainte de a adera la UE” a declarat Spinat.

Iar prim-ministrul Muntenegrului, Dritan Abazovic, a criticat declarațiile lui Michel, și anume faptul că integrarea țărilor din Balcanii de Vest este o chestiune de securitate și dezvoltare economică urgentă, iar anul 2030 este prea îndepărtat.

Și Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că UE ar trebui „poate” să evolueze către o uniune „cu mai multe viteze”, referindu-se la integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest, în Uniunea Europeană. Macron a mai spus că UE trebuie să se reformeze dacă dorește să integreze noi națiuni și trebuie să construiască un consens cu peste 30 de țări membre „Riscul este să credem că ne putem mări fără reformă. Pot să mărturisesc că este destul de greu pentru Europa să avanseze pe subiecte sensibile cu 27 de membri. Cu 32 sau 35 de membri, nu va fi deloc mai ușor”, a spus el la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi de la Paris.

Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă cu mai multe viteze, dar a adăugat că o revizuire a procedurilor UE este necesară pentru ca blocul să își aprofundeze și să-și mențină „atractivitatea”. Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar include crearea de grupuri informale de țări membre care să lucreze pe domenii de politică specifice.

Amintim că ultima extindere a UE a avut loc la 1 iulie 2013, cînd în UE a fost admisă Croația.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!