Home » Războiul din Ucraina provoacă boicotul ceremoniei Nobel în Suedia

Războiul din Ucraina provoacă boicotul ceremoniei Nobel în Suedia

by Gabriela Taranu

După cum se cunoaște, cinci dintre cele șase premii Nobel sunt acordate anual la Stockholm după un proces de nominalizare a pretendenților care este ținut secret pentru următorii 50 de ani. Doar Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo, unde are loc o ceremonie separată.

Laureații vor fi anunțați la începutul lunii octombrie, iar ceremoniile de premiere vor avea loc pe 10 decembrie, aniversarea morții lui Alfred Nobel.

Recent, Fundația Nobel și-a anunțat intenția de a invita diplomații din toate statele acreditate în Suedia – inclusiv și pe cei din ambasada Rusă și cea Belorusă – la un banchet cu ocazia decernării Premiilor Nobel la Stockholm. Anul trecut, reprezentanții diplomatici din Rusia și Belarus nu au fost invitați la ceremoniile Nobel, din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către armata rusă.

 Invitația ambasadorului Rusiei la banchetul cu ocazia decernării Premiilor Nobel la Stockholm a atras critici dure din partea politicienilor din Suedia, unii intenționând să boicoteze evenimentul. Mai mulți lideri de partide de opoziție și-au anulat invitațiile la ceremonie, iar oficialii guvernamentali iau în considerare să se retragă de la eveniment.

Despre aceasta a relatat, publicația suedeză Aftonbladet.

 De exemplu, Șeful Partidului Liberal, Karl Johan Georg Persson, a declarat că „nu va sta și nu va rosti un toast pentru ambasadorul Rusiei în timp ce dezgustătorul și sângerosul război de agresiune al lui Putin continuă în Ucraina”. Și liderul Partidului de Centru, Muharrem Demirok, a declarat că nu va participa la ceremonia Nobel dacă ambasadorul Rusiei va fi prezent acolo. “Așteptam cu nerăbdare să particip la ceremonie și la petrecerea Nobel. Dar, în timp ce Rusia este în război cu Ucraina, nu pot participa la aceeași petrecere cu ambasadorul rus. Sunt fericit să sărbătoresc cercetarea și progresul, dar nu în orice circumstanță”,  a scris politicianul pe pagina sa de Twitter.

 Pe poziția boicotului se situează și Liderul Partidului de Stânga suedez, Nushi Dadgostar, care la rândul său a declarat că nu va participa la sărbătorile Nobel cu un reprezentant al regimului rus „în timp ce bombele cad peste Ucraina”.

Iar fostul premier și lider al social-democraților suedezi Magdalena Andersson a dezvăluit că încă nu a primit o invitație la ceremonie, dar, potrivit acesteia, Fundația Nobel ar trebui „să se gândească serios la ce înseamnă să inviți la ceremonia de premiere un reprezentant al unui regim care duce un război dezgustător și ilegal în Ucraina și care, de asemenea,amenință Suedia”.

 În acest context, prim-ministrul suedez în exercițiu, Ulf Kristersson a subliniat că decizia de a invita Rusia a supărat mulți oameni atât din Suedia, cât și din Ucraina.

“Informația mi-a venit aseară și am reacționat destul de brusc… Fundația Nobel ia propriile decizii. Dar nu aș invita Rusia dacă aș fi acum responsabil de ceremonia de premiere”, a relatat el într-un interviu pentru televiziunea suedeză. Totuși, la întrebarea dacă prim-ministrul va participa la cina Nobel, Kristersson a cerut permisiunea de a reveni mai târziu asupra subiectului.

Reprezentanții familiei regale a Suediei au anunțat că au primit informații despre decizia Fundației Nobel, dar momentannu oferă niciun comentariu.

Comitetul Nobel a difuzat o declarație în care se precizează că de acum înainte, toate partidele care au primit reprezentare parlamentară ca urmare a alegerilor democratice vor fi invitate la Ziua Nobel, iar ambasadorii tuturor țărilor care au misiuni diplomatice în Suedia și, respectiv, Norvegia, vor fi invitați la ceremonia de premiere. „Fundația Nobel consideră că această abordare colaborativă contribuie la capacitatea de a transmite tuturor mesajele importante ale Premiului Nobel, iar în viitor această practică va deveni comună în întreaga organizație”, se subliniază în declarație.

 Ca răspuns la această abordare a comitetului Nobel, Ministerul de Externe ucrainean a menționat că o astfel de decizie va fi primită de către Kremlin doar printr-un sentiment crescut de impunitate şi dezlegare pentru noi crime.

 Oleg Nikolenko, reprezentant al Ministerului de Externe ucrainean, a scris pe Facebook că această decizie a Fundației Nobel se explică prin dorința de a-și demonstra în mod direct valorile chiar și acelor state care li se opun. Totuși, el a subliniat inutilitatea unor astfel de acțiuni, scriind că „Cel mai probabil, în ziua în care ambasadorul rus va sta într-un costum de gală în sala de concerte din Stockholm, armata rusă va mai comite noi crime de război în teritoriile ucrainene ocupate, iar rachetele rusești vor distruge în continuare zonele rezidențiale din oraşele ucrainene”.

În actuala situație este important de amintit, că în anii precedenți, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat activiștilor pentru drepturile omului din Ucraina, Belarus și Rusia. 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!