Home » Republica Moldova în conflict economic cu Gazprom

Republica Moldova în conflict economic cu Gazprom

by Gabriela Taranu

Principalul furnizor de gaze rusești Gazprom, pretinde o datorie de 709 milioane de dolari din partea Republicii Moldova pentru volumul de gaz furnizat republicii pe parcurs de mai mulți ani.  Aceasta este suma pe care gigantul rus Gazprom afirmă că o datorează compania Moldovagaz în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale. Această datorie este în dispută și subiectul unor controverse, iar autoritățile moldovenești au contestat-o și au cerut o reevaluare a acestei datorii în urma unui audit independent.

Potrivit acordului semnat în octombrie 2021 între Gazprom și partea moldovenească, condițiile de stingere a datoriilor istorice urmau să fie convenite până la 1 mai 2022. În acest interval, partea moldovenească se obliga să efectueze un audit independent al acestei datorii și să purceadă la achitarea ei.

Pe parcurs Chișinăul a cerut însă concernului rus să amâne această dată din cauza faptului că nu a avut timp să auditeze datoria. După cum a afirmat atunci ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, anunțul unui concurs pentru selecția unei companii de audit a coincis cu izbucnirea războiului în Ucraina. Din această cauză, marile companii de audit nu au dorit să participe la concurs, pentru a nu-și trimite angajații în Moldova. În sfârșit, la 11 august 2022, Moldova a semnat contracte cu companii din Norvegia și Marea Britanie pentru auditarea datoriei către concernul rus. Guvernul a alocat pentru efectuarea acestor lucrări 800.000 de euro.

În urma rezultatelor auditului, cea mai mare parte a datoriei nu a fost confirmată de către  auditorii internaționali. Mai mult, auditorii au concluzionat că Moldovagaz, compania moldovenească de transport de gaze, care este o subsidiară a Gazprom, are dreptul de a înainta pretenții financiare către societatea-mamă. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui briefing de către ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlikov, transmite sursa moldovenească Newsmaker.

“Auditul confirmă că pentru cea mai mare parte a datoriei fie nu au fost depuse toate documentele, fie ea nu este executorie. Din cele 709 milioane, cea mai mare parte nu este confirmată sau inexecută”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, raportul de audit permite „Moldovagaz” să-și prezinte pretențiile către „Gazprom” – cu privire la plata tranzitului de gaze și a obligațiilor de furnizare a volumelor de gaze către Moldova. „Dacă vă amintiți, Gazprom a redus fără temei volumul livrărilor către Moldova anul trecut”, a explicat Parlikov.

Plecând de la datele auditului internațional, Guvernul Republicii Moldova a anunțat că îi oferă Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru a rezolva problema datoriei istorice a țării pentru gaze. Pe baza acestui fapt, poziția guvernului este că Moldovagaz ar trebui să plătească 8,6 milioane de dolari și Gazprom să renunțe la toate pretențiile. Parlikov a adăugat că aceasta este poziția guvernului de la Chișinău, dar și aici „există loc de discuții”. Acum guvernul așteaptă reacția Gazprom la propunerile formulate. „Mingea este de partea lor”, a spus Parlikov.

După cum s-a mai raportat, Guvernul Republicii Moldova a pregătit un plan cu mai multe scenarii pentru sezonul de încălzire, dintre care unul prevede reluarea achizițiilor de gaze de la Gazprom pentru malul drept, iar altul pentru oprirea completă a livrărilor.

La scurt timp Gazpromul a scos un comunicat pe telegram, în care concernul rus respinge „categoric” afirmațiile autorităților din Republica Moldova privind soluționarea problemei datoriei și că „intenționează să-și apere drepturile în continuare prin toate mijloacele posibile.”

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!