Potrivit unui decret emis de președintele belarus, Alexandr Lukașenko și publicat pe site-ul său oficial, cetățenii belaruși rezidenți permanenți în străinătate vor putea solicita sau modifica pașapoartele doar întorcându-se în Belarus. De asemenea, decretul stabilește că misiunile diplomatice nu vor putea prelungi valabilitatea pașapoartelor cetățenilor din străinătate. Acest decret a fost publicat la data de 6 septembrie și a intrat efectiv în vigoare peste doar o zi, pe data de 7 septembrie.
De asemenea, decretul menționează că pentru a înregistra o tranzacție legată de proprietate este necesară fie prezența proprietarului, fie o procură eliberată în Belarus. Certificarea procurilor în consulatele și ambasadele Belarusului nu va mai fi posibilă conform acestui decret. De asemenea, contestațiile depuse înainte de intrarea în vigoare a decretului vor fi procesate în ordinea în care au fost depuse. Departamentul consular al ambasadei Belarusului în Georgia a declarat că nu va mai accepta cererile pentru pașapoarte după intrarea în vigoare a decretului.
De asemenea, decretul menționează că consulul poate confisca pașapoartele cetățenilor Belarus în conformitate cu legislația republicii.
Decretul președintelui belarus, Alexandr Lukașenko, privind restricțiile pentru reînnoirea pașapoartelor de către cetățenii belaruși aflați în străinătate, a fost emis ca răspuns la decizia Cabinetului Unit de Tranziție (UTC) – organul executiv colectiv creat de liderul opoziției din Belarus Svetlana Tihanovskaia, de a emite pașapoarte de alternativă pentru cetățenii beloruși în numele opoziției.
Tihanovskaia, a îndemnat cetățenii belaruși care se confruntă cu persecuție să nu să se întoarcă în țară, chiar dacă le expiră pașaportul. Ea a subliniat că libertatea individului este mai importantă decât orice document. Tihanovskaia a menționat că biroul său lucrează cu țările în care se află belarușii pentru a rezolva problemele lor la nivel legislativ și executiv. De asemenea, a precizat că vor mai avea loc consultări cu Comisia Europeană în luna septembrie, iar problema pașaportului Nou Belarus va fi ridicată în fața Parlamentului European și a Adunării Generale a ONU. Tihanovskaia a menționat că Polonia și Lituania eliberează deja așa-numitele pașapoarte de străinătate pentru belaruși, dar nu a putut preciza momentul sau perspectivele pentru recunoașterea acestor pașapoarte de către alte state străine.
Reprezentanții opoziției belaruse din Cabinetul Unit de Tranziție (UTC) au purtat deja negocieri și consultări cu conducerea Comisiei Europene și cu unele guverne naționale și au prezentat o schiță a pașaportului Comitetului pentru documente de călătorie al Comisiei Europene. Din informațiile difuzate de UTC, pașaportul emis va fi biometric și va respecta toate cerințele Organizației Aviației Civile Internațională în strictă conformitate cu legislația UE. Noul pașaport va conține simboluri naționale și va fi elaborat în limbile belarusă și engleză.
Prin decretul său îndreptat spre restrângerea drepturilor cetățenilor belaruși aflați în străinătate, Lukașenko încearcă să-i lipsească pe reprezentanții opoziției exilați în străinătate de cetățenia belarusă. Totodată, încercă să stăvilească fluxul în creștere a cetățenilor care părăsesc țara. După cum menționezează sursa lituaniană Ltr , numărul cetățenilor belaruși doar în Lituania în decurs de șase luni a crescut de la 48 la 58 de mii.