Home » Armenia anunță exerciții militare cu Statele Unite

Armenia anunță exerciții militare cu Statele Unite

by Gabriela Taranu

După cum a comunicat ziarul Le Monde, manevrele militare  armean-americane „Eagle Partner 2023” vor avea loc în perioada 11-20 septembrie, în condițiile când Erevanul s-a distanțat recent de Rusia, pe care o critică pentru că nu l-a ajutat să-și securizeze accesul în Nagorno-Karabah, un teritoriu pe care și-l dispută Armenia și Azerbaidjanul încă din perioada sovietică.

Armenii dau vina pe Moscova și pe forțele sale de menținere a păcii pentru că nu și-au îndeplinit misiunea de a menține controlul asupra coridorului Lachin, această rută terestră care leagă Armenia și Nagorno-Karabah și care a fost securizată de o forță rusă de menținere a păcii de la sfârșitul războiului cu Azerbaidjanul în 2020. Dar de luni de zile această rută este blocată de facto de partea azeră, fapt care a provocat penurii în regiune.

Exercițiul militar armean-american are lor pe fundalul declarației făcută de prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, care a afirmat într-un interviu pentru La Repubblica, că dependența securității țării sale de un centru, care este Rusia, s-a dovedit a fi o greșeală strategică.

De reamintit că în ultimul timp relațiile dintre Armenia și organizația militară a statelor CSI (CSTO), care este de fapt controlată de Rusia, s-au răcit semnificativ. După războiul pentru Nagorno-Karabah din 2020, CSTO nu a oferit nicio asistență practică Erevanului. La începutul acestui an, Ministerul armean al Apărării a informat CSTO că Erevanul nu consideră recomandabil să desfășoare exercițiile militare ale organizației în țară. Armenia a renunțat apoi și la cota sa în organizație de secretar general adjunct al CSTO. Iar în mai, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că ieșirea țării din CSTO nu a fost eliminată de pe ordinea de zi.

Ca răspuns, Rusia l-a chemat pe ambasadorul armean la Ministerul Afacerilor Externe pentru o „conversație dură” cu privire la ultimii pași ai Erevanului, pe care Federația Rusă le consideră neprietenoase. Într-o declarație a Ministerului de Externe al Rusiei se afirmă, că se observă ezitări în Armenia cu privire la continuarea participării la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și la tratatele bilaterale cu Rusia, precum și la viabilitatea acordurilor cu participarea Rusiei pentru normalizarea relațiilor cu Azerbaidjan.

„În acest context, conducerea Armeniei a făcut o serie de pași neprietenos în ultimele zile, inclusiv lansarea procesului de ratificare a Statutului de la Roma al CPI, o călătorie la Kiev a soției premierului A. Hakobyan, cu transferul de ajutor umanitar către regimul nazist de la Kiev și desfășurarea de exerciții militare pe teritoriul armean cu participarea Statelor Unite. În acest sens, ambasadorul Armeniei la Moscova V. Harutyunyan a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei , și i s-a făcut o reprezentare dură”, se spune în declarația Moscovei.

Ministerul rus de Externe și-a exprimat speranța că Rusia și Armenia rămân aliate și că Armenia va coopera în problema exercițiilor CSTO și „expedierea viitoare a unei misiuni de observare a organizației către republică pentru a facilita o reglementare între Armenia și Azerbaidjan”.

Să amintim că zilele trecute Erevanul a anunțat acumularea de trupe militare azere în zona conflictului și amenințarea unei noi escaladări a războiului.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!