Home » Volumul de producție a obuzelor în Rusia mai mare decât în SUA și Europa

Volumul de producție a obuzelor în Rusia mai mare decât în SUA și Europa

by Gabriela Taranu

După cum relatează The New York Times, Rusia, în ciuda sancțiunilor, a dublat producția de obuze de la începutul războiului în Ucraina. Volumele de producție sunt mult mai mari decât în ​​Statele Unite și Europa.

Rusia și-a crescut semnificativ producția de rachete și obuze în comparație cu perioada înainte de începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, scrie The New York Times, citând surse din Statele Unite și țări europene. Cu toate acestea, aceste volume nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile armatei ruse. Potrivit jurnaliștilor, armata rusă a folosit aproximativ 10 milioane de obuze în 2022, cu o producție de două milioane anual.

După izbucnirea ostilităților active, Occidentul a introdus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Printre altele, a fost interzisă furnizarea de bunuri cu dublă utilizare care ar putea fi folosite în producția militară. La început, a funcționat – complexul militar-industrial rus a încetinit semnificativ producția, dar până la sfârșitul anului 2022 producția complexului militar a început să crească. Rusia a stabilit lanțuri de aprovizionare pentru componentele necesare prin țări terțe precum Armenia și Turcia.

„Măsurile noastre au început să intre în vigoare, dar guvernul rus nu a renunțat”, a declarat despre regimul de sancțiuni la adresa Rusiei, Matthew Axelrod, director adjunct al Biroului de export al Departamentului de Comerț al SUA.

Rusia este acum pregătită să producă de două ori mai multe obuze decât estimează serviciile de informații occidentale că a produs înainte de februarie 2022. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Eston al Apărării, Kusti Salma, Rusia produce de câteva ori mai multe obuze decât Statele Unite și țările europene. Rusia a crescut semnificativ și producția de tancuri – de la 100 la 200 de unități pe an. Producția de rachete (de croazieră și balistice) a crescut și ea față de nivelurile de dinainte de război.

Unul dintre motive este costul scăzut de producție. Potrivit lui Kusti Salma, în țările occidentale costul variază de la cinci până la șase mii de dolari pentru a produce un obuz de artilerie de 155 mm. În Rusia (calibru 152 mm) este de zece ori mai ieftin, aproximativ 600 de dolari.

Până în prezent, listele de sancțiuni includ 38 de categorii de bunuri care pot fi folosite în scopuri militare. Autoritățile americane au remarcat că prioritatea este interzicerea furnizării de microcipuri pentru producția de rachete, rachete ghidate și drone. In cazul mărfurilor de dimensiuni mari sau a celor care sunt necesare în volume mari, este relativ ușor de stabilit controlul. De exemplu, Rusia se confruntă cu o penurie de combustibil pentru rachete și explozibili. Cu toate acestea, situația cu cipurile electronice este diferită: se pot transporta sute de ele într-un singur rucsac.

În plus, în producția sa, Rusia nu folosește cele mai moderne și complexe cipuri ușor de urmărit, ci versiuni mai simple care sunt folosite nu numai în sfera militară. „Acest lucru ne face munca mai dificilă, deoarece furnizăm legal aceste cipuri în multe țări”, a explicat Matthew Axelrod de la Departamentul de Comerț al SUA.

În timp ce armata rusă folosește obuze de artilerie direct pe front, rachetele sunt folosite pentru a trage în instalațiile energetice și alte infrastructuri civile. Potrivit The New York Times, creșterea producției de rachete rusești ar putea însemna „o iarnă deosebit de întunecată și rece” pentru ucraineni. Statele Unite furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană, dar acestea nu sunt suficiente pentru a proteja țara, relatează autoritățile ucrainene.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!