Home » La Adunarea Generală a ONU Lavrov nu a avut discuții cu oficialii occidentali

La Adunarea Generală a ONU Lavrov nu a avut discuții cu oficialii occidentali

by Gabriela Taranu

Cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU a început la New York pe 19 septembrie. Aceasta implică președinți, șefi de guvern și miniștri de externe din toată lumea, războiul din Ucraina fiind, în mod firesc, o temă de dezbatere de o actualitate deosebită.

Actuala Adunare Generală a ONU se desfășoară în condițiile lipsei unei perspective vizibile de pacificare în Ucraina, fapt ce impune continuarea efortului internațional de susținere a poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresorului rus. Totodată, costurile solidarității Occidentului cu Ucraina cresc, provocând dificultăți și nemulțumiri în interiorul statelor blocului occidental. Așa, pe 15 septembrie, embargoul la nivelul UE privind achiziționarea de cereale ucrainene a luat sfârșit, iar polonezii, împreună cu slovacii și maghiarii, au refuzat să-și deschidă piața internă (permițând în același timp tranzitul materiilor prime agricole ucrainene). Ca răspuns, Ucraina a înaintat pretenția sa la OMC, invocând încălcarea standardelor organizației, fapt ce a provocat un val de indignare la Varșovia și acuzații de ingratitudine din partea ucrainenilor.

Situația conflictuală și mai mult s-a acutizat după ce Vladimir Zelenski, în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, i-a acuzat pe polonezi că „ar juca în teatrul rus”. Ca răspuns, premierul polonez Andrzej Duda, a amintit despre situația dificilă a Ucrainei și comparând comportamentul acesteia în criza cerealelor cu „o persoană care se îneacă ținându-se strâns de un pai.”

Comentariul lui Duda a fost primul dintr-o serie de evaluări foarte critice ale politicienilor polonezi la discursul lui Zelenski. O reacție tipică în acest sens este un tweet al lui Kazimierz Smolinski, membru al Sejm-ului din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care a afirmat că “după discursul de ieri al președintelui ucrainean Zelenski, în care acesta a echivalat Polonia cu un aliat indirect al Rusiei, secțiunea despre bunele relații ale Poloniei cu Ucraina poate fi închisă. Ingratitudinea elitelor ucrainene s-a dovedit a fi atât de mare încât este imposibil să rămână la o parte. E timpul pentru schimbare.”

Însă criza apărută în relația ucrainiano-poloneză deocamdată nu are consecințe în abordarea războiului din Ucraina de către blocul occidental per ansamblu. Aceasta face ca diplomații americani să nu dialogheze cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în marja Adunării Generale a ONU. Despre aceasta a comunicat și reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția rusă RBC, ea afirmând că părțile nu au planificat astfel de contacte. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a mai raportat că nu au existat contacte cu Marea Britanie și alte țări NATO. Programul lui Lavrov include întâlniri cu reprezentanți ai țărilor din Asia, America Latină, Africa, precum și cu țări prietene și organizații internaționale, a concretizat Zaharova.

În marja Adunării Generale a ONU, Ministrul rus de externe Lavrov s-a întâlnit la New York cu secretarul general al Ligii Arabe. În timpul conversației, delegația rusă și liga au discutat despre „importanța intensificării cooperării” pentru rezolvarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Părțile și-au exprimat, de asemenea, interesul pentru organizarea celei de-a șasea sesiuni ministeriale a Forumului de Cooperare Ruso-Arabă.

Lavrov însuși a glumit pe tema lipsei contactelor sale cu diplomații occidentali la o întâlnire cu secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit. Ca răspuns la o întrebare despre starea lucrurilor, Lavrov a spus: „Totul este în regulă, suferim doar de izolare”. Cu toate acestea, potrivit Mariei Zaharova, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a remarcat că „există o coadă la sala de negocieri rusă”.

Totodată, Ministrul francez de externe Catherine Colonna a anunțat că nu a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. Declarația șefului Ministerului de Externe francez este citată de France Info. Potrivit acesteia, Lavrov nu s-a reținut mult timp la ședința Consiliul de Securitate al ONU: „a venit, a ținut discursul său, plin de neadevăruri, ca întotdeauna, și apoi a plecat”.

În rubrica consacrată Adunării ONU, France Info a subliniat, de asemenea, că în timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, o serie de țări și-au exprimat „îngrijorarea” că războiul din Ucraina a ajuns într-o fundătură și că Federația Rusă trebuie să „oprească imediat agresiunea împotriva acestei țări”.

De amintit, că în cadrul aceleiași reuniuni reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să perturbe discursul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski la o ședință a Consiliului de Securitate.

Actuala tactică a diplomației occidentale în raport cu Rusia corelează cu informația devenită cunoscută încă din noiembrie 2022, când a fost dat publicității faptul că Uniunea Europeană pregătește o nouă strategie pe termen lung pentru relațiile cu Rusia, în care principiul cheie ar fi „izolarea” Federației Ruse. „Revenirea la relațiile normale cu Rusia este imposibilă”, atâta timp cât încalcă dreptul internațional, punctează strategia în elaborare.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!