Home » Prim-ministrul armean dezamăgit de garanțiile de securitate din partea Federației Ruse

Prim-ministrul armean dezamăgit de garanțiile de securitate din partea Federației Ruse

by Gabriela Taranu

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a numit structurile de securitate pe care s-a bazat până recent țara sa ineficiente. El a spus acest lucru într-un mesaj video adresat cetățenilor Armeniei, care a fost citat de agenția armeană News.am. „Recentele atacuri asupra Armeniei din partea Azerbaidjanului ne permit să tragem o concluzie evidentă că sistemele de securitate externă în care suntem implicați nu sunt eficiente din punctul de vedere al intereselor statului și al securității țării”, a spus Pașinianan.

Premierul armean a subliniat că sistemele de securitate și aliații pe care s-a bazat țara sa de ani de zile „au arătat vulnerabilitatea noastră”. Pașinian a vorbit recent despre „eșecul” forțelor de menținere a păcii ruse în nerecunoscutul Nagorno-Karabah, ceea ce a dus la ultima escaladare. Iar săptămâna trecută, el a mai declarat că Armenia nu se mai poate baza pe Federația Rusă ca garant al securității sale.

La rândul său, ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan a acuzat comunitatea internațională de inacțiune după „măsurile anti-terorism” ale Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah. După cum relatează aceeași agenție armeană, el a spus acest lucru la dezbaterea generală a ONU de la New York.

În special, Mirzoyan a cerut misiunii ONU să „monitorizeze și să aibă acces la situația drepturilor omului, la situația umanitară și la situația de securitate de pe teren”. Potrivit ministrului armean, evenimentele din Karabah au arătat că în regiune „problemele nu pot fi rezolvate doar prin declarații și apeluri generale”. „Comunitatea internațională, Națiunile Unite, nu a reușit să vină în ajutorul poporului nostru”, a mai adăugat el.

De amintit, că Azerbaidjanul a lansat o operațiune „anti-terorism” împotriva Nagorno-Karabah, teritoriul său recunoscut internațional, pe 19 septembrie și a anunțat încheierea ei a doua zi. După operațiunea din Karabah, președintele Azerbaidjanului, Ilham Alyiev a vorbit despre „oportunități mai favorabile” pentru încheierea unui tratat de pace cu Armenia.

Armenii din Karabah se tem că în urma victoriei sale militare, Azerbaidjanul ar putea efectua curățare etnică în regiune.

Recent, UE a avertizat Azerbaidjanul cu privire la consecințe în cazul încălcării drepturilor armenilor și a trimis reprezentantul său special Toivo Klaar în regiune.

Și Departamentului de Stat al SUA a anunțat prin declarația purtătorului său de cuvânt, Matthew Miller, că Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, discutându-se, în special, despre situația actuală din Nagorno-Karabakh. „Secretarul de stat a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite cu privire la situația populației de  etnie armeană din Nagorno-Karabah”, se arată în comunicatul difuzat. Blinken a cerut, de asemenea, în numele Statelor Unite  ca Azerbaidjanului să protejeze civilii și să respecte obligațiunile privind drepturile omului și libertățile fundamentale ale poporului din Nagorno-Karabah.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!