Home » Atac cibernetic la scară largă asupra site-urilor guvernamentale în Republica Moldova

Atac cibernetic la scară largă asupra site-urilor guvernamentale în Republica Moldova

by Gabriela Taranu

Din informațiile agenției moldovenești NewsMaker, hackeri necunoscuți au atacat la începutul săptămânii site-urile unor agenții guvernamentale și instituții media independente din Republica Moldova.

În urma atacului efectuat, site-urile furnizorilor de energie electrică din Moldova – Moldelectrica, Premier Energy, FEE-Nord, ANRE și RED-Nord, precum și portalurile Ziarul de Gardă, Nokta și NewsMaker – au devenit parțial indisponibile.

Specialiștii în securitate cibernetică NewsMaker au stabilit că atacul asupra site-ului lor a fost efectuat dintr-un centru din Moscova. Responsabilitatea pentru atac a fost revendicată de canalul Telegram „People’s SyberArmy”, asociat probabil cu Federația Rusă.

Serviciul de Securitate Cibernetică din Moldova a confirmat un atac cibernetic asupra site-urilor unor furnizori de servicii, dar a asigurat că acesta nu este un atac la infrastructura energetică a țării.

Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, a declarat, marți, că autoritățile moldovenești au reușit să respingă atacurile efectuate de hackeri pe site-urile agențiilor guvernamentale ale țării. Potrivit acestuia, site-urile au înregistrat „peste 36 de milioane de solicitări din diferite regiuni ale lumii” în timpul atacului. Vodă a mai spus că Guvernul Republicii Moldova recomandă sectorului privat să acorde mai multă atenție securității cibernetice în companii, să consolideze rețelele corporative și să revizuiască măsurile de securitate recomandate de industrie pentru serverele web.

Din 2022, hackerii asociați cu Federația Rusă au lansat în mod activ așa-numitele atacuri DDoS asupra țărilor occidentale, menite să supraîncarce serverele cu solicitări și să le dezactiveze temporar.

Recent a devenit cunoscut faptul că platforma bulgară de verificare a știrilor Factcheck.bg, cunoscută pentru contracararea sa la dezinformarea rusă, a fost supusă unui atac cibernetic. De reamintit că în iulie a fost raportat că site-ul web al Parlamentului bulgar a fost atacat de grupul rus de hackeri NoName057.

Și Autoritatea Estonă pentru Sistemul Informațional (RIA) a raportat în luna august cel mai mare val de atacuri cibernetice pe site-ul și serviciile țării. Un grup de hackeri pro-Moscova și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cibernetice din Estonia.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!