Home » Estonia propune interzicerea completă a comerțului cu Rusia

Estonia propune interzicerea completă a comerțului cu Rusia

by Gabriela Taranu

Guvernul estonian a venit joi cu propunerea de a interzice complet comerțul cu Rusia în cadrul celui de al doisprezecelea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene în elaborare. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, pe pagina sa de Twitter. Potrivit acestuia, Tallinn propune ca Uniunea Europeană să introducă un embargo comercial complet împotriva Rusiei, precum și blocarea tranzitului mărfurilor care sunt deja sub sancțiunile UE. „Afacerile cu Rusia alimentează mașina de război”, a adăugat ministrul.

Potrivit relatărilor presei, statele membre ale Uniunii Europene ar putea începe să discute despre un nou, al doisprezecelea, pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în octombrie, din cauza invaziei sale pe scară largă a Ucrainei. Se cunoaște că noile măsuri de sancțiuni pot include restricții anunțate anterior privind comerțul cu diamante rusești, pe care statele G7 intenționează să le introducă.

După datele Bloomberg, cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei ar putea include restricții, suplimentar la comerțul cu diamante rusești, de asemenea, și acceptarea propunerii de a folosi veniturile din activele înghețate ale băncii centrale ale Rusiei pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei. În plus, unii membri ai UE – în primul rând Polonia și țările baltice – doresc să întărească sancțiunile împotriva gazului lichefiat și a serviciilor IT rusești, precum și să impună restricții asupra sectorului nuclear rusesc, deși ultima propunere nu are un sprijin semnificativ în rândul altor state.

Noul pachet de sancțiuni, adaugă sursele Bloomberg, va conține, de asemenea, pași suplimentari care vizează combaterea eludării de către Rusia a sancțiunilor UE prin țări terțe precum Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Potrivit agenției, un nou pachet de sancțiuni ar putea fi adoptat în prima jumătate a lunii octombrie sau anunțat în cadrul summitului UE-SUA programat pentru aceeași lună, dar fără ca data precisă să fie anunțată.

Se cunoaște că Rusia este cel mai mare producător de diamante din lume. Comerțul cu pietre prețioase este o industrie importantă și o sursă semnificativă de venit pentru Federația Rusă. Grupul celor Șapte a anunțat planuri de a limita comerțul cu diamante cu Rusia pentru a reduce veniturile care finanțează războiul Rusiei împotriva Ucrainei încă din luna mai. Dar de atunci, nu au fost făcute publice detalii despre modul în care vor funcționa sancțiunile.

Să reamintim că în UE comerțul cu diamante rusești a scăzut deja din cauza angajamentelor voluntare. Dar UE nu a introdus încă restricții oficiale asupra diamantelor rusești, parțial din cauza rezistenței Belgiei. Ministerul de Externe al Belgiei a refuzat la această etapă să comenteze situația, dar unii diplomați și lobbyiști belgieni ai Centrului de Diamante din Anvers au avertizat că o afectare a exporturilor rusești de diamante ar costa mii de locuri de muncă în orașul, unde se află cea mai mare bursă de diamante din lume.

După cum relatează Reuters, anul trecut, la insistențele oficialilor de la Bruxelles, UE nu a inclus gigantul minier rus al diamantelor „Alrosa” în cel de-al optulea pachet de sancțiuni. Și de data aceasta un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat, că partea belgiană se așteaptă ca țările G7 să anunțe o interdicție indirectă a comerțului cu diamante rusești.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!