Cel puțin această părere a fost expusă de noua șefă a Delegației UE în Ucraina, Katarina Maternova, care consideră că reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova trebuie să se producă înainte de aderarea la Uniunea Europeană, fiind un scenariu mai realist pentru statul moldovenesc. Diplomata europeană a declarat acest lucru într-un interviu acordat European Pravda.
Maternova și-a exprimat îndoiala că Moldova a primit asigurări precise de la reprezentanții UE cu privire la posibilitatea aderării la Uniunea Europeană fără Transnistria. „Aș spune că este invers: experiența unor extinderi anterioare arată că Uniunea Europeană nu vrea să se implice în conflictele teritoriale ale altor state. Așa că, cred că UE va fi atentă la această problemă”, a concretizat diplomata.
Cu toate acestea, în opinia sa, dinamica extinderii și perspectiva realistă de aderare la UE ar putea deveni un stimulent pentru reintegrarea teritoriilor secesioniste. „Dinamica extinderii și perspectiva realistă de aderare la UE pot deveni un stimulent pentru reintegrarea teritoriului ocupat al Moldovei. Cu alte cuvinte, atunci când apare o perspectivă reală de aderare la Uniunea Europeană, aceasta ar putea deveni o motivație pentru reintegrarea Moldovei atât pe malul stâng, cât și pe cel drept al Nistrului. Așa că mai degrabă aș prezice acest scenariu decât aderarea la Uniunea Europeană a unei țări cu dispută teritorială”, crede Maternova.
Referirea la perspectivele integrării Republicii Moldova la UE au fost făcute de către ambasadorul UE la Kiev în legătură cu întrebarea privind procesul de integrare europeană a Ucrainei. În cazul Ucrainei, a subliniat ea, este vorba despre un război activ. „Și într-o anumită măsură, vestea bună este că procesul de pregătire pentru extindere durează ceva timp și, sperăm, problemele teritoriale vor fi rezolvate până atunci”, a spus ambasadorul.
După cum s-a raportat anterior, autoritățile moldovenești au în vedere opțiunea aderării țării la Uniunea Europeană fără teritoriul de pe malul stâng al Nistrului, pe care nu îl controlează în prezent, după care vor continua să caute căi de soluționare a conflictului transnistrean. Această poziție a oficialităților de la Chișinău s-a conturat după ce în iunie, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că conflictul transnistrean nu este un obstacol în calea aderării Republicii Moldova la UE.
Să reamintim că noul ambasador al UE în Ucraina și-a început activitatea pe 20 septembrie, sosind la Kiev și prezentând copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe, iar pe 27 septembrie și-a prezentat acreditările lui Vladimir Zelensky. Potrivit rapoartelor presei, numirea lui Maternova ca ambasador la Kiev este un alt semnal de sprijin pentru eforturile Ucrainei de integrare europeană.