Home » În Belarus majoritatea partidelor politice au fost scoase în afara legii

În Belarus majoritatea partidelor politice au fost scoase în afara legii

by Gabriela Taranu

Ministerul Justiției din Belarus a finalizat procedura de reînregistrare a partidelor politice. Potrivit registrului actualizat de pe site-ul departamentului, în țară au rămas doar patru partide politice autorizate din 15 în vigoare la începutul anului.

Lista Ministerului Justiției belarus include următoarele partide oficial înregistrate:

Partidul Liberal Democrat din Belarus, care la moment are un deputat în Camera Reprezentanților (camera inferioară a parlamentului), în 2020, președintele său, Oleg Gaidukevich, s-a retras din cursa alegerilor prezidențiale în favoarea lui Alexandru Lukașenko;

Partidul Comunist din Belarus – reprezentat de 11 deputați în parlament, la ultimele alegeri prezidențiale din 2020 a cerut alegătorii să voteze pentru actualul președinte, Alexandr Lukașenko;

Partidul Republican al Muncii și Justiției – are șase deputați în parlament și  susține politicile lui Lukașenko;

Partidul belarus „Belaya Rusi” a fost creat în sprijinul lui Lukașenko în mai 2023 pe baza unei asociații cu același nume, 68 de deputați în parlament.

12 partide nu au fost supuse reînregistrării, în special partidele de opoziție „Hramada” și Partidul Civic Unit. Unele partide nici măcar nu au prezentat documente pentru reînregistrare la Ministerul Justiției, de exemplu, Frontul Popular Belarus, al cărui președinte se află în închisoare din 2021 sub acuzația de conspirație cu scopul preluării puterii.

În februarie 2023, președintele Belarusului Alexander Lukașenko a semnat o nouă lege privind partidele. Potrivit modificărilor, pragul minim pentru numărul obligatoriu de membri  a fost majorat de la o mie la cinci mii de persoane și, de asemenea, a stabilit un standard pentru reprezentanțele din țară. Acum fiecare partid politic este obligat să dispună de o filială în capitala Minsk, în toate regiunile țării, în 1/3 din districtele din fiecare regiune și în 1/3 din districtele orașului Minsk.

În conformitate cu legea, Ministerul Justiției a avut timp până în septembrie să reînregistreze partidele politice. Partidele politice din Belarus care nu au trecut procedura reînregistrării și nu au luat o decizie de lichidare, își vor înceta activitatea legală printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție.

De reamintit, că încă în februarie curent, ministrul justiției din Belarus Serghei Khomenko a prezis că, după reînregistrare, „numărul de partide va scădea la 3-4”, deoarece noua lege a partidelor va înăspri condițiile de creare și funcționare a formațiunilor politice în această țară.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!