Rusia intenționează să creeze o bază navală pe coasta Mării Negre a Abhaziei, republică separatistă nerecunoscută în plan internațional de pe teritoriul Georgiei.
Despre intenția Rusiei de a crea o bază navală în Abhazia, teritoriul Georgiei ocupat de un regim separatist pro-Moscova, a declarat pentru ziarul rus Izvestia liderul regiunii nerecunoscute, Aslan Bzhania, la o zi după întâlnirea sa cu președintele Vladimir Putin la Moscova. „Am semnat un acord, iar în viitorul apropiat va exista o bază permanentă pentru marina rusă în regiunea Ochamchira. Totul urmărește creșterea nivelului și capacității de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei și o astfel de interacțiune va continua”, a adăugat Bzhania, menționând că „sunt lucruri despre care nu pot vorbi”.
Georgia și-a exprimat îngrijorarea privind planurile de desfășurare a flotei ruse în Abhazia nerecunoscută printr-o declarație a Ministerului său de Externe, dat publicității pe 5 octombrie. „Ne exprimăm îngrijorarea față de declarațiile regimului de ocupație rus de la Sukhumi cu privire la desfășurarea unei baze militare ruse suplimentare în teritoriile ocupate ale Georgiei și includerea regiunii abhaze indivizibile a Georgiei în procesele de integrare inițiate de Rusia”, se spune în declarație.
Ministerul georgian a numit aceste acțiuni a Rusiei o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Georgiei și o altă încercare provocatoare de a legitima ocuparea ilegală a Abhaziei și a regiunii Tskhinvali. “Comunitatea internațională sprijină cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei. Facem apel la Federația Rusă să-și respecte obligațiile internaționale, să pună în aplicare acordul de încetare a focului intermediat de UE, încheiat la 12 august 2008 și să pună capăt ocupației ilegale a regiunilor indivizibile din Georgia”, se mai spune în comunicat.
De amintit, că la sfârșitul lunii august vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat că Moscova va anexa Osetia de Sud și Abhazia la Rusia în condițiile când Georgia va insista pe apropierea de NATO.
Atunci Tbilisi a reacționat indignat la declarația înaltului oficial rus, cerând „respectarea principiilor și normelor fundamentale ale dreptului internațional și respectarea acordului de încetare a focului din 12 august 2008”. Unii experți ruși au susținut chiar că prin declarația sa Medvedev a pus în pericol relațiile ruso-georgiene, în condițiile când în Georgia se află la putere partidul Visul Georgian, care în ultimii ani a făcut o serie de pași, apropiindu-și țara de Rusia și distanțandu-se de Occident.
Tbilisi rămâne neutru în războiul ruso-ucrainean: țara nu se alătură sancțiunilor împotriva Federației Ruse, în urma cărora cifra de afaceri comercială dintre Georgia și Rusia a crescut considerabil în ultimul an și jumătate. Guvernul georgian a decis să restabilească zborurile directe între ambele țări. Navele de croazieră rusești au început să viziteze Georgia. Și deși Tbilisi susține Kievul la vot în organizațiile internaționale, totuși, politica guvernului georgian îi convine foarte mult Moscovei.
După părerea unor experți, crearea unei baze navale rusești în Abhazia riscă să provoace complicații în relația ruso-georgiană actuală.