Home » Guvernul ungar se deplasează la Tbilisi

Guvernul ungar se deplasează la Tbilisi

by Gabriela Taranu

Premierul ungar Viktor Orban a declarat reporterilor că va vizita Georgia săptămâna viitoare cu o delegație guvernamentală. Înainte de întâlnirea liderilor UE de la Granada, Orban a spus că este cel mai hotărât susținător al integrării europene al Georgiei. Potrivit resursei informaționale independente JAMnews Georgian, premierului ungar, însoțit de miniștrii guvernului său, va veni în Georgia pentru a-și arăta sprijinul pentru această țară.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că el și miniștrii săi vor vizita Georgia, care, în opinia sa, a fost „în mod nedrept” privată de statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. “Va avea loc o reuniune a comisiei interguvernamentale la Tbilisi. Guvernul maghiar va fi în Georgia. Toți miniștrii vor fi cu mine la Tbilisi”, a spus Orban.

El și-a repetat, de asemenea, poziția declarată anterior conform căreia Georgiei i s-a refuzat „absolut pe nedrept” statutul de candidat pentru aderarea la UE în iunie 2022. Întrebat de un jurnalist de ce Georgiei i s-a refuzat anul trecut statutul de candidat, Orban a răspuns că acest lucru se datorează „egoismului” liderilor Uniunii Europene: „Liderii sunt egoiști. Nu vor să te lase să intri și să-ți ofere resursele financiare de care ai nevoie… ceea ce este complet nedrept pentru țara ta, așa că trebuie să împărtășim ceea ce avem pentru că avem nevoie de tine, ai o poziție strategică”.

Reprezentantul lui Orban, Bertalan Havasi, a confirmat într-un comentariu pentru Telex că o reuniune comună a guvernelor celor două țări va avea loc în Georgia în perioada 11-12 decembrie.

Autoritățile maghiare au susținut deschis de multă vreme Georgia, în timp ce aceasta a fost criticată în UE din cauza frânării reformelor democratice. Liderii UE la sfârșitul lunii iunie 2022 au decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei, însă, spre deosebire de Ucraina și Moldova, țării i se va acorda statutul de candidat numai după un set de reforme.

În iunie curent, premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat că premierul ungar Viktor Orban este un „prieten adevărat” al țării sale, precum și „sprijinitor puternic al acesteia în Uniunea Europeană”.

Să ne amintim că în luna mai a acestui an, prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili a vorbit la Conferința anuală a acțiunilor politice conservatoare de la Budapesta, numită și „Forumul Anti-LGBT”, unde a spus că poporul maghiar este foarte norocos să aibă un lider „atât de înțelept și clarvăzător”, cum este Orban. „Forțele opuse adevărului încearcă să-și atingă obiectivele cu ajutorul propagandei LGBT.”

Potrivit lui Garibashvili, marea majoritate a societății georgiene împărtășește valorile conservatoare ale familiei tradiționale, iar aceste valori nu sunt doar o moștenire a trecutului. Potrivit lui Garibashvili, acest prezent viu este mediul în care „am crescut și dorim să ne creștem copiii”.

Discursul lui Garibashvili din Ungaria a fost condamnat de Partidul Socialiștilor Europeni, din care făcea parte și partidul Visul Georgian, aflat la guvernare în Georgia. Mai târziu, socialiștii europeni au exclus acest partid din rândurile lor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!