Home » Aliyev a propus Georgiei să fie mediator în conflictul între Azerbaidjan și Armenia

Aliyev a propus Georgiei să fie mediator în conflictul între Azerbaidjan și Armenia

by Gabriela Taranu

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a sosit duminică într-o vizită neanunțată în Georgia, scopul vizitei nefiind comunicat din timp. Se presupune că președintele Azerbaidjanului a sosit la invitația prim-ministrului georgian Irakli Garibashvili.

În timpul vizitei sale în Georgia, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a declarat disponibilitatea de a încheia un acord de pace între Baku și Erevan pentru a „instaura pacea” în Caucazul de Sud. Aliyev a vorbit despre această inițiativă a sa la Tbilisi la o conferință de presă cu premierul georgian Irakli Garibashvili, fapt anunțat de agenția de presă azeră AZERTAC.

Aliyev a amintit că Azerbaidjanul a reușit să-și restabilească integritatea teritorială după operațiunea împotriva nerecunoscutului Nagorno-Karabah. “Acum trebuie să lucrăm activ la semnarea unui acord de pace între Armenia și Azerbaidjan. Dacă vom obține succes în acest sens, și sper că da, atunci va apărea o situație politică complet nouă în Caucazul de Sud”, a menționat președintele azer.

Liderul azer a explicat propunerea sa pentru Tbilisi de a se angaja pe post de mediator ca fiind „în opinia mea, cea mai corectă alegere în acest sens, luând în considerare atât relațiile istorice, cât și factorii geografici, ar trebui să fie cu siguranță Georgia… Cred că ar trebui să ne așteptăm la aceeași abordare din partea Armeniei”, a adăugat Aliyev.

Ilham Aliyev a mai declarat că salută eforturile de mediere ale diferitor actori internaționali pentru a ajunge la un acord de pace între Baku și Erevan, „dacă acestea nu sunt unilaterale și nu sunt părtinitoare”.

Liderii europeni, care joacă un rol din ce în ce mai important în soluționarea situației din Caucaz, au sperat să organizeze prima întâlnire în Spania între președintele azer și șeful guvernului armean după ofensiva Baku din Karabakh. Dar președintele Azerbaidjan a refuzat negocierile în acest format și nu a venit la summit-ul din Granada, Spania.  De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care sprijină Azerbaidjanul în confruntarea sa cu Armenia, nu a participat și el la acest summit. S-a raportat neoficial că presupusul motiv pentru refuzul lui Aliyev de a participa la summit-ul din Granada a fost reticența partenerilor occidentali de a include Ankara în formatul de negociere, precum și reacția Franței la operațiunea Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah.

Sâmbătă seara, biroul președintelui azer a publicat un raport despre conversația sa cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în care Aliyev a criticat UE și în special Franța din cauza declarațiilor și acțiunilor lor în contextul conflictului din Nagorno-Karabah. În timpul acestei conversații cu Michel, Aliyev a spus că „menționarea Azerbaidjanului în declarația cvadripartită fără participarea Azerbaidjanului la Granada nu a fost abordarea corectă”. Tot așa, a subliniat șeful statului azer cum și „furnizarea de arme de către Franța Armeniei este o abordare care nu servește păcii, ci are ca scop incitarea unui nou conflict, iar dacă în regiune va apărea un nou conflict, Franța va fi responsabilă pentru provocarea acesteia,” – se notează în mesajul biroului președintelui Azerbaidjanului.

Amintim, că în septembrie, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah într-o operațiune militară de 24 de ore care a determinat exilul majorității celor 120.000 de etnici armeni din acest teritoriu în Armenia. În această situație președintele francez Emmanuel Macron a condamnat Azerbaidjanul pentru acțiunile sale militare din Nagorno-Karabah, dar a spus că nu este momentul pentru a-i impune sancțiuni.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!