Home » Ucraina intenționează să crească semnificativ exporturile de cereale prin România și Republica Moldova

Ucraina intenționează să crească semnificativ exporturile de cereale prin România și Republica Moldova

by Gabriela Taranu

Premierul Ucrainei Denis Shmygal a anunțat pentru săptămâna viitoare semnarea documentelor care vor dubla capacitatea logisticii de export a Ucrainei cu România și Republica Moldova. Shmygal a declarat acest lucru joi la Forumul Economic Internațional de la Kiev, după cum anunță agenția ucraineană Liga.

Din afirmațiile șefului guvernului ucrainean, Ministerul Agriculturii  a Ucrainei “a îmbunătățit prognoza de la 72 de milioane la 79 de milioane de tone de recoltă în acest an. Recolta este mai bună decât ne-am așteptat și aceasta este a doua îmbunătățire a prognozei. Produsele agricole reprezintă o parte cheie a exporturilor noastre”, a menționat premierul.

Pentru a exporta cereale, Ucraina urmează, în special, să extindă rutele de export. “Suntem în dialog activ cu România, Slovacia, Moldova. Negocierile au loc literalmente în fiecare zi. Săptămâna viitoare vom avea o ședință comună a guvernelor – ucrainean și român. Sunt convins că se vor semna foarte multe documente și ele vor fi foarte repede implementate, fapt ce va dubla capacitatea de export a logisticii noastre și cu România și Moldova”, a spus Shmygal.

Să amintim că la 10 septembrie, președintele Vladimir Zelensky a sosit în România în prima sa vizită oficială în timpul războiului de amploare pe care îl duce Rusia împotriva Ucrainei. În cadrul acestei vizite, Zelensky a anunțat că Ucraina și România au semnat o declarație privind cooperarea în domenii cheie, anunțul fiind făcut după o întâlnire cu președintele României Klaus Iohannis. „Tocmai am semnat o declarație bilaterală care stabilește lucruri cheie în interacțiunea noastră – securitatea, inclusiv în regiunea Mării Negre, și sprijinul pentru „formula noastră de pace” și extinderea cooperării noastre logistice și economice”, a spus Zelensky, menționând că aceasta include creșterea tranzitului produselor agricole ucrainene prin România.

Președintele Zelensky a ținut să sublinieze că „Ucraina este recunoscătoare României pentru sprijinul care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea constructivă care permite țărilor noastre să fie donatoare de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare. Am construit deja și putem extinde cooperarea care menține stabilitatea pentru multe alte țări “- a remarcat Zelensky. El a numit România un prieten „care ne-a venit în ajutor în ziua noastră cea mai întunecată și al cărui sprijin se întărește în timp”.

La rândul său, președintele României a făcut o promisiune cu privire la susținerea parcursului european al Ucrainei de către București. Potrivit lui Iohannis, în cadrul discuțiilor cu înaltul oaspete ucrainean s-a vorbit inclusiv și despre stabilirea legăturilor de transport între Ucraina și România, simplificarea procedurilor de trecere a frontierei și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între două țări.

 

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!