Home » APCE a recunoscut Holodomorul ca act de genocid

APCE a recunoscut Holodomorul ca act de genocid

by Gabriela Taranu

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat recent recunoașterea Holodomorului, care este una dintre cele mai grave tragedii din istoria Ucrainei și fiind considerată una dintre cele mai devastatoare foamete organizate din istorie, ca un act de genocid împotriva poporului ucrainean. Decizia APCE a obținut 73 de voturi pentru și unul împotrivă.

Președintele Zelenski și ministrul de externe Kuleba au reacționat la această decizie pe X(Twitter). „Restabilirea justiției istorice și a memoriei victimelor Holodomorului trimite un semnal clar: pedeapsa echitabilă pentru toate crimele trecute și actuale ale Moscovei este inevitabilă”, a menționat Zelenski în mesajul său.

Și ministrul de externe al Ucrainei a declarat că este important că după recunoașterea foametei din 1932-1933 ca act de genocid, “APCE să facă apel la toate parlamentele statelor membre ale Consiliului Europei și alte parlamente să urmeze acest exemplu. Acest lucru este corect din punct de vedere moral, istoric și politic”, a menționat Kuleba.

Holodomorul a fost mult timp subiect de dezbatere și controversă la nivel internațional, în special în ceea ce privește recunoașterea oficială a acestui eveniment ca genocid. Cu toate acestea, mulți istorici și țări au recunoscut Holodomorul ca un act de represiune intenționată și foamete artificială orchestrată de regimul sovietic împotriva populației ucrainene, principalul obiectiv al sovieticilor fiind înfrângerea rezistenții țărănimii la politicile de colectivizare forțată a agriculturii. După diferite aprecieri, de la 2 la 6 milioane de ucraineni au murit în rezultatul foametei artificiale organizate de regimul lui Stalin.

Holodomorul a avut un impact profund asupra societății ucrainene și a lăsat răni adânci în conștiința națională a Ucrainei. A alimentat resentimentele față de guvernul sovietic și a contribuit la consolidarea identității naționale ucrainene.

Până în prezent, Holodomorul a fost recunoscut drept genocid al poporului ucrainean de către parlamentele a peste treizeci de țări din întreaga lume.

Această decizie a APCE vine după ce anul trecut, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție de condamnare a Holodomorului cu 507 voturi pentru, 12 împotrivă și 17 abțineri, recunoscând ca genocid foametea organizată de regimul sovietic în Ucraina în 1932-1933. În plus, europarlamentarii au cerut ca UE și țările terțe să conștientizeze evenimentele Holodomorului alături de alte crime comise de regimul totalitar sovietic.

Condamnând actualul regim de la Kremlin pentru manipularea memoriei istorice în scopul propriei sale supraviețuiri, rezoluția Parlamentului European făcea apel la Federația Rusă, ca principal succesor al Uniunii Sovietice, să își ceară scuze pentru aceste crime.

Amintim că în noiembrie 2022 și Parlamentul României a recunoscut Holodomorul ca o crimă împotriva umanității, iar Parlamentul Republicii Moldova a calificat Holodomorul ca genocid al poporului ucrainean. Pe 30 noiembrie 2022, după ce pe o perioadă de câțiva ani Ministerul german de Externe s-a opus recunoașterii Holodomorului ca genocid, Bundestagul german a votat  o rezoluție care a recunoscut foametea din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!