Home » Chișinăul a blocat difuzarea canalelor TV afiliate oligarhilor fugari Șor și Plahotniuc și cere extrădarea lor

Chișinăul a blocat difuzarea canalelor TV afiliate oligarhilor fugari Șor și Plahotniuc și cere extrădarea lor

by Gabriela Taranu

La o ședință de lunea trecută, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a respins cererea de prelungire a licenței pentru posturile de televiziune Primul în Moldova și de eliberare a licenței pentru postul TV Familia. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 13 octombrie. Membrii instituției au invocat prezența mai multor încălcări, inclusiv a propriilor concepții de programe ale serviciilor media. Ambele posturi TV rămase fără licență sunt afiliate cu oligarhii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Despre aceasta a comunicat agenția de știri moldovenească NewsMaker.

Anunțând decizia pe postul Familia TV, autoritatea de reglementare a mass-media din Republica Moldova a indicat că proprietarul său REAL RADIO a primit peste zece amenzi din 2022 pentru încălcarea producției de produse locale și nerespectarea conceptului general al mass-media. După cum a indicat Consiliul Audiovizualului moldovenesc, „există suspiciuni că postul este implicat în practici anticoncurențiale”, întrucât aparține unei rețele de canale care, „conform mai multor investigații jurnalistice, aparțin și/sau sunt afiliați fostului șef al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.”

De asemenea, majoritatea membrilor autorității de reglementare au decis să nu reînnoiască licența postului TV Primul în Moldova, întrucât cererea pentru aceasta nu corespunde conceptului general – criteriul de prelungire a valabilității licenței. Primul în Moldova, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a difuzat anterior conținut de pe postul rusesc Canal 1.

În decembrie 2022, o comisie guvernamentală a Republicii Moldova a suspendat licențele de emisie pentru șase radiodifuzori până la ridicarea stării de urgență în țară, pentru că „au elucidat evenimentele din țară și războiul din Ucraina într-o manieră părtinitoare și manipulativă”. Iar în septembrie curent, Moldova l-a expulzat pe propagandistul rus, șeful agenției de presă Sputnik Moldova Vitali Denisov, asociat cu informațiile militare ruse.

Autoritățile moldovenești în repetate rânduri au formulat cereri de extrădare ale oligarhilor fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, ambii implicați în furtul miliardului. Să reamintim că este vorba de „cazul miliardului”, în care fosta conducere a Moldovei, influențată de liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, a retras fraudulos un miliard de dolari SUA din rezerva valutară a statului, adică aproximativ 10% din capitalul total al sistemului bancar al țării.

Săptămâna trecută, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru Radio Liberty că Chișinăul se așteaptă la o decizie rapidă din partea autorităților israeliene cu privire la extrădarea oligarhului fugar și fondator al partidului pro-rus Ilan Șor. Președintele Republicii Moldova a reamintit că procuratura și ministrul justiției au fost în contact cu autoritățile israeliene, „cerând extrădarea” lui Șor, care a fost condamnat în Moldova pentru participare la fraudă în sectorul bancar.

Reamintim că în aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a decis condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare și confiscarea bunurilor în valoare de cinci miliarde de lei (peste 250 de milioane de dolari). Cazul a fost audiat fără participarea lui Șor însuși, care a fugit din Moldova în 2019 și se află acum în Israel. Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!