Președintele leton, Edgards Rinkevics, a declarat că țările UE și NATO trebuie să-și sporească capacitatea industriei de apărare pentru a produce armele necesare pentru ele și pentru Ucraina. Această declarație a liderului leton a fost relatată de Agenția de presă Delfi. „Fie că ne place sau nu, dar Europa trebuie să se înarmeze”, a spus Rinkevics, subliniind că sloganurile nu mai sunt suficiente și că punerea în practică a acestui program va însemna costuri.
Vineri, 20 octombrie, președintele leton a purtat discuții cu comisarul european pentru piața internă Thierry Breton cu privire la dezvoltarea industriei militare. În special, s-a discutat posibilitatea de a atrage investiții printr-un program de sprijinire a producției de muniție, promovarea achizițiilor comune în industria de apărare și progresul în implementarea unui acord UE care vizează accelerarea achizițiilor și livrărilor comune de obuze de artilerie pentru Ucraina.
După cum se știe, UE oferă sprijin țărilor membre în furnizarea de muniție de artilerie și rachete din stocurile naționale, agregarea cererii și achiziția în comun de muniție de 155 mm, precum și în creșterea capacității de producție a industriei europene de apărare.
Actul de sprijinire a munițiilor (ASAP), elaborat de Uniunea Europeană pentru a spori producția de muniție și rachete, a intrat în vigoare pe 23 iulie. Să reamintim că ASAP face parte din planul Uniunii Europene de a furniza Ucrainei un volum de un milion de muniții de artilerie în termen de 12 luni, propus încă în martie 2022 și decizia corespunzătoare a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE.
ASAP își propune să crească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse de apărare, în special muniție de artilerie, rachete și componentele acestora, prin introducerea de măsuri specifice care includ finanțare de 500 de milioane EUR.
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene încă în vară au finalizat procedura de punere în comun acord a reglementărilor privind implementarea ASAP. Printre altele, europarlamentarii au insistat că țările UE vor furniza Ucrainei muniție finanțată în temeiul acestei legislații, fără restricții la export. După cum reiese din versiunea finală a regulamentului elaborat, acesta va fi în vigoare până la 30 iunie 2025.