Home » Armenia și Azerbaidjan vor purta negocieri cu participarea Iranului, Turciei și Rusiei

Armenia și Azerbaidjan vor purta negocieri cu participarea Iranului, Turciei și Rusiei

by Gabriela Taranu

Miniștrii de externe ai Azerbaidjanului și Armeniei vor purta negocieri pentru normalizarea relațiilor la Teheran cu participarea miniștrilor de externe ai Iranului, Turciei și Rusiei. Potrivit Reuters, astfel de informații au fost difuzate de agențiile de presă iraniene și ruse.

Tema viitoarelor negocieri este anunțată ca „mișcarea către un acord de pace” între Armenia și Azerbaidjan după ce Baku a recăpătat controlul asupra Nagorno-Karabah. Aceasta va fi și prima întâlnire după evenimentul în cauză între miniștrii de externe ai acestor țări cu ministrul rus de externe.

La rândul său Iranul a caracterizat această întâlnire ca intenția de a discuta despre probleme regionale „fără interferența actorilor non-regionali”.

După cum se știe, după operațiunea Azerbaidjanului de returnare a Karabahului, oficialul de la Erevan și-a intensificat politica de apropiere de Occident, iar UE discută un sprijin sporit pentru Armenia. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că UE este un partener cheie care a sprijinit reformele fundamentale ale guvernului armean în ultimii ani. El a declarat acest lucru în timpul unui discurs în Parlamentul European. “Pot afirma clar și cu încredere: Republica Armenia este pregătită să fie mai aproape de Uniunea Europeană atât cât consideră acest lucru posibil Uniunea Europeană. Declarația noastră comună cu președintele (al Comisiei Europene – ed.) von der Leyen spune : „În aceste vremuri dificile, UE și Armenia stau una lângă alta”, a subliniat premierul armean citat de News.am.

El a mai adăugat că Armenia se așteaptă la continuarea cooperării cu UE în domeniile reformei poliției, serviciilor de salvare, unui sistem judiciar independent, reformei educației și administrației publice. “Ne angajăm să consolidăm în continuare relațiile dintre UE și Armenia. Pe termen lung, Uniunea Europeană și Armenia s-au angajat să își consolideze legăturile economice, lucrând pentru a debloca întregul potențial al Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat”, a spus Pashinyan.

Relațiile dintre Armenia și Rusia, aliatul de lungă durată al lui Erevan, s-au deteriorat brusc în ultimele luni. În Armenia, s-au auzit tot mai multe apeluri pentru necesitatea retragerii din CSTO, o organizație care funcționează sub auspiciile Federației Ruse.

După operațiunea fulgerătoare a Azerbaidjanului de a readuce Nagorno-Karabah sub controlul său, Armenia a făcut Federația Rusă responsabilă nu numai pentru faptul că „pacificatorii militari ruși” staționați în Karabah au fost absolut pasivi, ci și pentru că au jucat deschis alături de acțiunile lui Baku.

Ministerul rus de Externe a criticat public declarațiile prim-ministrului armean Nikol Pashinyan pentru o „întoarcere de la Federația Rusă”. Cu această ocazie, Rusia a declarat că Armenia se transformă în „Ucraina nr. 3”.

Preconizatele negocieri de la Teheran sunt privite de către unii experți ca o tentativă a Rusiei de a prelua inițiativa în evenimentele din Caucazul de Sud, diminuând rolul factorului occidental în normalizarea relațiilor între Azerbaidjan și Armenia.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!