Home » Negocieri pentru formarea noului guvern polonez

Negocieri pentru formarea noului guvern polonez

by Gabriela Taranu

Liderul celui mai mare bloc de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, și candidat la funcția de prim-ministru al Opoziției Unite a țării, Donald Tusk, s-a arătat optimist după consultările cu președintele Andrzej Duda pentru formarea unui guvern.

Tusk le-a spus reporterilor RMF FM despre acest lucru în timpul unei vizite la Bruxelles miercuri.

Liderul Coaliției Civice a fost întrebat despre rezultatele consultărilor cu Duda, care au avut loc marți – aceasta este o parte obligatorie a formării unui nou guvern în Polonia după alegerile parlamentare.

Tusk a recunoscut că președintele nu și-a dezvăluit planurile cui va încredința misiunea de a forma un guvern, dar a spus că își simte „rolul constructiv” în consultări.

„Președintele ne-a asigurat că va respecta rezultatele alegerilor, iar dacă se va confirma că actuala opoziție are majoritatea în parlament, atunci nu va ezita nici un minut să încredințeze această misiune de a forma un guvern candidatului la funcţia de prim-ministru desemnat de opoziţie”, a adăugat Tusk, afirmând că după această declarație Duda i-a zâmbit.

Totodată și partidul Lege și Justiție aflat la putere în Polonia a ținut consultări cu președintele Duda privind formarea unui guvern.

Deși, potrivit rezultatelor alegerilor din Polonia din 15 octombrie, câștigătorul oficial a fost partidul Lege și Justiție, care va primi 194 de locuri în Seim, opoziția este considerată adevărata câștigătoare, de la unirea Coaliției Civile ( 157 de mandate), Calea a Treia (65 de mandate) și „Stângii” (26 de mandate) le oferă o majoritate și o șansă de a forma o coaliție.

Cu toate acestea, nu a fost încă exclus scenariul că partidul de la putere va putea câștiga politicienii din Partidul Țărănesc Polonez, care au intrat în Seim ca parte a blocului Calea a Treia.

Andrzej Duda urmează să anunțe joi decizia privind formarea unui nou guvern polonez.

Conform sondajului făcut recent al agenției SW Research pentru portalul rp.pl majoritatea cetățenilor polonezi consideră că președintele Andrzej Duda ar trebui să încredințeze formarea unui guvern unui candidat înaintat de partidele și blocurile de opoziție. Această predispoziție a electoratului polonez este confirmată de sondaj în care 56% dintre respondenți consideră că președintele ar trebui să încredințeze formarea unui nou guvern partidelor opoziție. Doar 25,7% dintre respondenți consideră că guvernul trebuie să fie format de partidul Lege și Justiție, pe când alți 18,3% dintre respondenți nu au nicio părere în această privință.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!